Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 16/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι χθεσινές δημοτικές εκλογές και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλες τις σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ στην Κύπρο, τα νέα προκλητικά επεισόδια των Τούρκων σε περιοχή της Λευκωσίας καθώς και οι κινήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

Ο "Αγών" γράφει ότι διεξήχθησαν σκληρές μάχες "στήθος με στήθος" στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε μερικές περιπτώσεις οι νίκες των υποψηφίων ήταν άνετες. Αλλού γράφει ότι 58 τουρκικά αεροσκάφη συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες μέρες στα αεροδρόμια Αδάνων και Αττάλειας σε εφαρμογή σχεδιασμού ετοιμότητας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για προληπτική αεροπορική επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Πάφου.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε "εκλογές δύο εικόνων", σημειώνοντας ότι ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ- ΕΔΗ είχαν επιτυχίες στους δημάρχους αλλά μείωση στους δημοτικούς συμβούλους, ενώ γράφει ότι παρά τις απώλειες στους δημάρχους ο ΔΗΣΥ αύξησε τα ποσοστά του. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ με τις οποίες υπογραμμίζει ότι το 1997 θα είναι ίσως το έτος για πραγματική πρόοδο στο Κυπριακό.

Το "Θάρρος" αναφέρεται σε "χαστούκι των ανταρτών" στις επιλογές της ηγεσίας του ΔΗΣΥ ενώ παράλληλα προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι εκλογές ήταν τοπικής σημασίας. Αλλού αναφέρεται σε νέο προκλητικό επεισόδιο των Τούρκων στην περιοχή Αγίου Παύλου σημειώνοντας ότι έριξαν πυροβολισμούς και προκάλεσαν αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι δημοτικές εκλογές έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στα κόμματα με πιο σημαντικό ότι οι συμφωνίες σε επίπεδο κομμάτων δε λειτούργησαν στον επιθυμητό βαθμό σε τοπικό επίπεδο. Αλλού γράφει ότι το ελληνικό πεντάγωνο αποφάσισε σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ την ενίσχυση της αεράμυνας της Κύπρου πριν από την παραλαβή του ρωσικού αντιπυραυλικού- αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε σοβαρές απώλειες της κεντροδεξιάς στις χθεσινές δημοτικές εκλογές, ενώ σημειώνει ότι με την εκλογή του Δημήτρη Κοντίδη στη δημαρχία της Λεμεσού ανοίγει ο δρόμος για τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Βενιαμίν, επιλαχόντα του ΑΚΕΛ να μπει στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι το θέμα του Παγκράτιου αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο αφού οι δύο υποψήφιοι Δήμαρχοι Μόρφου είχαν ταχθεί υπέρ της πλήρωσης του μητροπολιτικού θρόνου.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε "θρίαμβο" στις δημοτικές εκλογές που δημιουργεί μια νέα δυναμική για τη συνέχιση της συνεργασίας των ευρύτερων δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Σημειώνει παράλληλα ότι ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-ΕΔΗ εξέλεξαν 18 δημάρχους. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Αλέκου Μιχαηλίδη με τις οποίες χαρακτηρίζει πολύ θετικά για την Κύπρο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Monday, 16 December 1996 - 7:24:43 UTC