Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 22/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το περί Κύπρου ψήφισμα, τα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Συναγερμού, η επιστροφή του Προέδρου του κόμματος, Γιαννάκη Μάτση, από το Λονδίνο όπου υπεβλήθη σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς, και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται αφορούν την άμυνα, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Ο "Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής στον "Α" ότι θα διακοπεί η συνεργασία με το ΔΗΣΥ αν είναι υποψήφιος και ο Πρόεδρος Κληρίδης στις προεδρικές εκλογές του 1998 και εξέφρασε δυσαρέσκεια για έλλειψη εκ των προτέρων ενημέρωσης για σημαντικά θέματα. Τροποποιητικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, προβλέπει την αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού από επτά σε εννέα.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στην εισήγηση πολλών μελών του ΔΗΣΥ για σύγκληση παγκυπρίου συνεδρίου του κόμματος το συντομότερο δυνατό ώστε να ανανεωθεί η εντολή των μελών του προς την ηγεσία και να βαδίσει προς τις προεδρικές εκλογές. Επέστρεψε χθες από το Λονδίνο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης και ευχαρίστησε ανώνυμους και επώνυμους, για τη συμπαράσταση που του πρόσφεραν, τονίζοντας ότι οι γιατροί τού υπέδειξαν έντονα ότι δεν πρέπει να αναλάβει καμιά σοβαρή εργασία για τουλάχιστον ένα μήνα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογική δύναμη του ΔΗΣΥ.

Η "Μάχη" με τίτλο "Εβγαλαν τη μάσκα οι Αμερικανοί" χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κατά τις διαβουλεύσεις στο ΣΑ για το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως "σκανδαλώδη" αφού επιχειρούν αναφορά στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την αγορά των συγχρόνων ρωσικών πυραύλων S300. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη ότι το πρόγραμμα της αμυντικής θωράκισης προχωρεί με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ανεξάρτητα από πιέσεις ή ενστάσεις.

Τα "Νέα" προβάλλουν συνέντευξη του εκ των δικηγόρων της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος δήλωσε ότι τώρα θα πάρουν το δρόμο τους και άλλες προσφυγές που καταχωρήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κυρίως από πρόσφυγες στις οικίες των οποίων διαμένουν Τούρκοι στρατιώτες. Αναφέρει ότι καθηγητές υβρίζονται και απειλούνται με μετάθεση από γονείς μαθητών οι οποίοι δεν συμφωνούν με τη βαθμολογία που πήραν τα παιδιά τους.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για οριστικοποίηση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ενόψει των αναμενόμενων πρωτοβουλιών. Σημειώνει επίσης ότι η Αθήνα έχει ετοιμάσει όλα τα υπαλλακτικά σενάρια που αφορούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Προβάλλει δηλώσεις του Αμερικανού ΥΦΕΞ Τζον Κορνμπλουμ ότι υπάρχει έντονη ομοφωνία στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Κύπρο ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί τώρα.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς άμεση μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες, τα Συνεργατικά και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, γεγονός που θα υποβοηθήσει μια νέα επενδυτική κινητικότητα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ αλλά σημείωσε παράλληλα ότι τώρα υπάρχει σύγκλιση απόψεων με το ΔΗΣΥ επί της ουσίας και της διαδικασίας του εθνικού θέματος.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι γίνονται κινήσεις για δημιουργία κοινοπραξιών και συνεργασιών ξένων γαλακτοβιομηχανιών με κυπριακές επιχειρήσεις που αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό μεγάλων συγκροτημάτων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη γαλακτοβιομηχανία. Αλλού αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού προβλέπει κρατική χορηγία 15.7 εκ. για το 1997 ενώ το κονδύλι για προβολή και δημοσιότητα είναι αυξημένο κατά 1.2 εκ. σε σχέση με το 1996.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο 19-χρόνος εθνοφρουρός Παναγιώτης Πιτράκος από τον Αγιο Δομέτιο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία μετά από τραυματισμό, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να οφείλεται σε αυτοτραυματισμό. Τρεις Κύπριοι βουλευτές, Μάρκος Κυπριανού, Κατερίνα Πασχαλίδου και Ανδρούλα Βασιλείου, θα συμμετάσχουν σε πρόγευμα προσευχής στην Ουάσιγκτον στην παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

(ΚΥΠΕ/MM/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Sunday, 22 December 1996 - 10:24:42 UTC