Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 24/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το χθεσινοβραδινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΣΥΠ) και οι ζυμώσεις για την τροποποίηση του Συντάγματος αναφορικά με την πλήρωση βουλευτικών εδρών που κενώνονται, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών", με κύριο τίτλο "Ετοιμοι για αποστρατικοποίηση", προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί από την αναφορά σε υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικών δυνάμεων κι εξοπλισμών στην Κύπρο, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Γράφει, επίσης, ότι οι οικογένειες των ύπουλα δολοφονηθέντων από τους Τούρκους Τάσου Ισαάκ και Πέτρου Κακουλλή προχωρούν στην καταχώρηση ατομικών προσφυγών στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα, προβάλλει απάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ειναι πρακτικά αδύνατο να ικανοποιηθεί αίτημα στελεχών του κόμματος για σύγκληση παγκύπριου συνεδρίου πριν από τον ερχόμενο Μάιο. Αναφέρεται, επίσης, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και γράφει ότι σ' αυτό περιέχεται η μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τα υπερβολικά επίπεδα των στρατιωτικών δυνάμεων κι εξοπλισμών στην Κύπρο και την περιοχή.

"Η Μάχη" προβάλλει κι αυτή τη βαθιά ανησυχία που περιέχεται στο ψήφισμα 1092 των ΗΕ για τους εξοπλισμούς και γράφει ότι ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί υποχώρησαν από απαιτήσεις τους που συνιστούσαν στην ουσία κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους δρόμους της Λευκωσίας, που ντύθηκαν γιορτινά, λόγω του καλού καιρού και του 13ου μισθού, που επέτρεψε αγορές αγαθών σε τιμές ίδιες με τις περσινές.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης άναψε το πράσινο φως στη Βουλή να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η πλήρωση κενούμενης βουλευτικής έδρας να γίνεται χωρίς τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής. Γράφει, επίσης, ότι η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως οι εμπορικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των δανείων προς τους πελάτες τους κατά το 1997, επειδή υπήρξε αύξηση στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών.

"Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Στο Δόγμα εδράζεται και η νέα στρατηγική" και προβάλλει δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη εισηγητικού εγγράφου του ιδίου και του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστου Ροζάκη προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για δρομολόγηση νέων σχεδιασμών. Το έγγραφο, γράφει, είναι αντικείμενο σειράς συσκέψεων με τον κ. Σημίτη, το οποίο όμως θα ολοκληρωθεί μετά τις γιορτές, όταν θα μεταβεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης. Γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων.

Η "Χαραυγή" προβάλλει κατηγορηματική δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι δικαίωμα της Βουλής να αναθεωρεί το Σύνταγμα και γράφει ότι απαιτούνται οι ψήφοι 38 βουλευτών για τροποποίηση του άρθρου 66, ώστε να μη διενεργείται αναπληρωματική εκλογή για πλήρωση βουλευτικής έδρας που κενώνεται. Γράφει, επίσης, ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το θέμα των προσφορών στην ΑΗΚ επιδόθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι σχετική απόφαση θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει κι αυτή ως κύριο θέμα την ανησυχία για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο, που περιέχεται στο ψήφισμα 1092 των ΗΕ για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Αναφέρεται, επίσης, στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ε/κ αντιπροσωπεία για να τροποποιήσει αρνητικές για την Κύπρο πρόνοιες που περιέχονται σε προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για το Κυπριακό, που ετοίμασε ο νέος Εισηγητής του ΣτΕ Αντρας Μπάρσοϊ. (ΚΥΠΕ ΑΠ/ΡΑΓ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Tuesday, 24 December 1996 - 8:24:49 UTC