Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 9/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Το αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300, οι διεθνείς αντιδράσεις και κυρίως αυτές των Αμερικανών, οι τουρκικές απειλές, το θέμα της ΑΤΑ, η νέα βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό και οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Πλήρης έλεγχος του FIR με τους S-300" γράφει ότι η εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο θα έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων του Αττίλα στα κατεχόμενα και θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τα πολεμικά αεροπλάνα που εισέρχονται στο FIR Λευκωσίας. Αναφέρεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση που έχει διενεγήσει το Κυπριακό Γραφείο Ερευνών, σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα του Προέδρου Κληρίδη ανήλθε σε πολύ ψηλά επίπεδα με το 59% του Κυπριακού Ελληνισμού να αξιολογεί το έργο της κυβέρνησης ως πολύ σημαντικό.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Αμεσες Απειλές" και αναφέρεται σε προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν καθώς και του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, σύμφωνα με τις οποίες "η Τουρκία δε θα διστάσει να επιτεθεί στην Κύπρο εάν χρειαστεί να προστατεύσει τους Τ/Κ όπως έγινε το 1974". Αναφέρεται στη νέα βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό, που είχε κίνητρο επαγγελματικές αντιζηλίες, εναντίον καλλιτεχνικού πράκτορα, ο οποίος σώθηκε διότι καθυστέρησε για λίγα λεπτά να κατέβει από το διαμέρισμά του και να μπει στο αυτοκίνητό του.

"Η Μάχη" με τίτλο "Απειλούν ευθέως με κτύπημα" αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής "Τζουμχουριέτ", σύμφωνα με το οποίο στα τέλη Νοεμβρίου το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ότι αν οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών δεν αποτρέψουν την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, η Τουρκία θα εμποδίσει την εγκατάσταση του S- 300, πλήττοντας τις βάσεις στην Πάφο. Γράφει ότι ένοχο σε τέσσερεις κατηγορίες, που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση 6χρονης, βρήκε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο το 47χρονο κτηματομεσίτη Νίκο Παρμαξή, και τον καταδίκασε σε πενταετή φυλάκιση.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε ρόλο Πυροσβέστη στέλλουν τον Κάβανο" γράφει ότι η νέα αποστολή στη Λευκωσία του Υπεύθυνου για θέματα Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτελεί προσπάθεια των ΗΠΑ-με ελάχιστες προοπτικές επιτυχίας-για εκτόνωση της κρίσης αλλά και εκτίμησης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την αγορά των S-300. Γράφει ότι μετέωρες παραμένουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επί του επίμαχου θέματος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και καλούνται να αποφασίσουν άμεσα κατά πόσο θα καταβάλουν τη νέα τιμαριθμική αύξηση του Γενάρη.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Οι ΗΠΑ πούλησαν πυραύλους στην Τουρκία" και επικαλείται απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν προμηθεύσει την Τουρκία με 22 πυραύλους τύπου HARPOON και δύο βάσεις εκτοξευτήρων, αγορά για την οποία η Αγκυρα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ και περιλαμβάνεται σε έγγραφο του διεθνούς οργανισμού. Γράφει ότι για δώδεκα περίπου ώρες παρέμεινε αβοήθητος σε χαντάκι του δρόμου Λευκωσίας- Λεμεσού ο Αιγύπτιος Νάτι Παρίχ, 31ετών, που βρέθηκε νεκρός πριν από δύο μέρες λόγω τροχαίου δυστυχήματος.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Κλιμακώνονται οι πιέσεις" και επικαλείται εκτιμήσεις πολιτικών και διπλωματικών κύκλων ότι οι Αμερικανοί μεθοδεύουν την εμπλοκή και της ΕΕ στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την υλοποίηση της συμφωνίας για αγορά των πυραύλων. Γράφει ότι σήμερα θα εξαγγελθούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη ανομβρία που πλήττει τον τόπο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, που εκτοξεύθηκαν διά στόματος του Υπουργού Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν, ενώ προβάλλει και την "ασυνήθιστα σκληρή" δήλωση της Ουάσιγκτον ότι με την αγορά του S-300 εισάγεται ένα "νέο αποσταθεροποιητικό στρατιωτικό στοιχείο" που θα περιπλέξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε αναχωρώντας χθες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάρει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Thursday, 9 January 1997 - 8:24:48 UTC