Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 15/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Κύριο θέμα των εφημερίδων σήμερα είναι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Αλλα θέματα αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της ανομβρίας, την κηδεία του πρώην Πρέσβη Κώστα Παπαδήμα και άλλα.

Ο "Αγών" γράφει ότι το θέμα των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη την Παρασκευή στην Αθήνα. Γράφει, επίσης, ότι ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Ισμαίλ Καρανταγί χαρακτήρισε το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου "παγίδα" και "τέχνασμα".

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακαν ότι πρέπει να αφοπλιστούν το ταχύτερο τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος, η οποία πρέπει να είναι νησί ειρήνης. Γράφει, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης μετάβασης στα κατεχόμενα της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η "Μάχη" γράφει ότι η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Σημίτη θα ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα που αφορούν την τακτική της πλευράς μας έναντι των αναμενόμενων πρωτοβουλιών και σεναρίων προώθησης του Κυπριακού και θα καθορίσει την τύχη του πακέτου μέτρων των ΗΠΑ για μείωση της έντασης. Γράφει, επίσης, ότι κηδεύεται σήμερα ο πρώην Πρέσβης Κώστας Παπαδήμας, ο οποίος πέθανε χθες ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη προχθές.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι ΗΠΑ ασκούν διπλωματία των εντυπώσεων, αφού δημιουργούν την εικόνα ότι υπήρξε πρόοδος και .../2 - 2 - κατ' αρχήν συμφωνία στο στρατιωτικό διάλογο, ύστερα από την κάθοδο στην Κύπρο του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο και τις δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς. Γράφει, επίσης, ότι συνελήφθηκαν χθες δύο 17χρονοι μαθητές τη στιγμή που πότιζαν σε ανοικτό χώρο δύο φυτά ινδικής κάνναβης.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η αμερικανική διπλωματία βιάστηκε να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας στο στρατιωτικό διάλογο, αφού οι αποφάσεις που αφορούν το διάλογο και τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών θα ληφθούν αμέσως μετά τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα. Γράφει, επίσης, ότι δημιουργείται οξύτατο πρόβλημα στη γεωργία και την κτηνοτροφία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει την Κύπρο.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα που φέρουν τη συμφωνία για περιορισμένης χρονικής διάρκειας απαγόρευση στις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών να είναι έτοιμη και ότι αυτό που απομένει είναι η τελική λεκτική διατύπωση και ο τρόπος δημοσιοποίησής της. Γράφει, επίσης, ότι ασκούνται έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην κατακύρωση της προσφοράς του τμήματος Τίμης-Γεροσκήπου του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου, παρά την υπερβολικά ψηλή τιμή της.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την άφιξη των ρωσικών πυραύλων S-300 και ότι ο λόγος που δεν θα φθάσουν οι πύραυλοι για ακόμη 16 μήνες είναι γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να τους παραδώσει νωρίτερα. Γράφει, επίσης, ότι έχει διαταχθεί έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες νοσοκομειακό προσωπικό δεν συγκράτησε το φορείο του Κώστα Παπαδήμα ενώ αυτό μεταφερόταν από το ασθενοφόρο.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι κατά την τελευταία δημοπρασία στα Γραμμάτια του Δημοσίου, το επιτόκιο έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πράγμα που επιβεβαιώνει την πολιτική που υιοθέτησε η Κεντρική Τράπεζα για μείωση με κάθε δυνατό τρόπο των επιτοκίων στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των διατάξεων του δεύτερου σταδίου της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αφορά τους εισαγωγικούς δασμούς για τα προϊόντα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Wednesday, 15 January 1997 - 10:25:00 UTC