Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 24/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο, η ενδεχόμενη αμερικανική πρωτοβουλία, τα προβλήματα που προέκυψαν στη συνεργασία Δημοκρατικού Συναγερμού με το Δημοκρατικό Κόμμα, η επίσκεψη του Ρόμπιν Κουκ στην Κύπρο και η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τους αγνοουμένους είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" γράφει στο πρωτοσέλιδό του ότι Αθήνα και Λευκωσία ζητούν την εξασφάλιση της ασφάλειας της Κύπρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως όρο για την αποδοχή του μορατόριουμ υπερπτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, έληξε χωρίς οριστικό αποτέλεσμα αλλά εξέφρασαν πρόθεση να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συνεργασία.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι Αμερικανοί έχουν δεύτερες σκέψεις για την πρωτοβουλία τους μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά της πρότασής τους για το μορατόριουμ. Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πρόοδος στο στρατιωτικό διάλογο μέσα στο Φεβρουάριο. Σε άλλη είδησή της, η "Α" γράφει ότι η Ολλανδία διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο.

Η "Μάχη" αναφέρεται σε πολυμέτωπη διπλωματική επίθεση των ΗΠΑ και των σημαντικών εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την εκτόνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Η "Μ" κάτω από τον τίτλο "Σε δυό ταμπλό παίζει ο Σπύρος", γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ περιμένει την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές από το ΑΚΕΛ αλλά θέλει και τη συνεργασία με το ΔΗΣΥ.

Η "Σημερινή" γράφει ότι εκτονώνεται η κρίση στη συγκυβέρνηση και σημειώνει ότι ο Σπύρος Κυπριανού θα προχωρήσει σε ανακοίνωση για άρση της διαφοράς αν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα που έχει υποβάλει γραπτώς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σημειώνει ότι το μόνο πρόβλημα είναι η εμμονή του για αντικατάσταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Αλέκου Ευαγγέλου. Η "Σ" αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ φαίνονται απρόθυμες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου, κάτι που δηλώθηκε στην Ουάσιγκτον πριν από τρία χρόνια.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει το διάλογο για το μορατόριουμ με νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό Πρέσβη Κέννεθ Μπριλ. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι οι αρχές βρίσκονται σε σοβαρό δίλημμα μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για τους αγνοουμένους αφού το περιεχόμενο μπορεί να "τινάξει στον αέρα" την όλη υπόθεση. Ο "Φ" γράφει επίσης ότι οι 53 ξενοδόχοι της Λεμεσού ζητούν πίστωση χρόνου από τον Πρόεδρο Κληρίδη για να εξοφλήσουν τα 3,5 εκ. λίρες που χρωστούν στο αποχετευτικό.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι το θέμα του μορατόριουμ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο δεν έχει "πεθάνει" αφού εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις εξελίξεις γύρω από την ουσία του προβλήματος. Η "Χ" γράφει ότι όπως κατάγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Αλέκος Σιάμπος, ένας Τούρκος έποικος και ένας Αγγλος που διαμένουν στα κατεχόμενα εργοδοτούνται από τα Ηνωμένα Εθνη στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην προεδρική χάρη που δόθηκε στους τρεις Ισραηλινούς που είχαν πρόσφατα αποδράσει από την Αστυνομία καθοδόν προς τις φυλακές. Γράφει επίσης ότι ο σκιώδης ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ εξέφρασε την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος στις ενταξιακές προσπάθειες της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" με φωτορεπορτάζ προβάλλει τη χθεσινή διαδήλωση Βρετανών βουλευτών έξω από την τουρκική πρεσβεία, ζητώντας τερματισμό της κατοχής της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ερικ Γιούργκενς, χαρακτήρισε το θέμα των αγνοουμένων "αφόρητο" και ότι το θέμα των εγκλωβισμένων δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Πολιτική Επιτροπή της ΚΣΣΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Friday, 24 January 1997 - 10:24:51 UTC