Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/05/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και την προοπτική για απευθείας συνομιλίες τον Ιούνιο, οι δηλώσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πάνω στο ίδιο θέμα, η διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό και το ρωσικό έγγραφο που κατατέθηκε στη σύσκεψη των πέντε στη Νέα Υόρκη, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" αναφέρεται σε σύγκρουση ΟΗΕ με ΗΠΑ και γράφει ότι παρά την απροθυμία των ΗΕ να καλέσουν απευθείας συνομιλίες λόγω έλλειψης προόδου στις εκ του σύνεγγυς, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση του ΓΓ του ΟΗΕ για απευθείας συνομιλίες ανεξάρτητα αν υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού αναχωρεί εντός Μαίου για την Αθήνα μετά από εισήγηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η προχθεσινή σύσκεψη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη αποτελεί επισημοποίηση της άμεσης εμπλοκής τους στο Κυπριακό και αναφέρεται σε απόφαση για απευθείας συνομιλίες και μέτρα εμπιστοσύνης, με επιφυλάξεις της Μόσχας. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στην επανεκλογή Σπύρου Κυπριανού, Στάθη Κιττή και Νέστωρα Κυριακίδη στις θέσεις που κατείχαν στο ΔΗΚΟ, ενώ σημειώνει ότι μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση Τάσσου Παπαδόπουλου να μην διεκδικήσει οποιοδήποτε κομματικό αξίωμα στο κόμμα.

"Η Μάχη" αναφέρεται επίσης στις εκ του σύνεγγυς και στις προοπτικές απευθείας συνομιλιών, σημειώνοντας ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια χωρίς επίτευξη κοινού εδάφους, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για συνομιλίες τον Ιούνιο ανεξάρτητα σύγκλησης απόψεων. Αλλού γράφει, ότι οριστικά εκτός του καταλόγου ο Γιάννος Κρανιδιώτης, αφού ο αναβαθμισμένος ρόλος του στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει, αποτελεί "μειονέκτημα" για το ΑΚΕΛ.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ως αντίβαρο στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί το ρωσικό έγγραφο που κατατέθηκε στη σύσκεψη των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η Λευκωσία θα επιχειρήσει να τεθεί το έγγραφο ως βοήθημα στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι οι Αμερικανοί παίζουν ύπουλο παιχνίδι σε βάρος της υπόθεσης των αγνοουμένων επιχειρώντας να ενταφιασθεί το θέμα χωρίς διεξαγωγή πλήρους έρευνας και χωρίς να γίνει πραγματογνωμοσύνη επί των λειψάνων.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τις οποίες εκφράζει την ελπίδα για απευθείας συνομιλίες τον Ιούνιο, ενώ αναφέρει ότι στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι μόνοι που παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η Ρωσία και ο μέχρι πρόσφατα Ειδικός Αντιπροσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου. Αλλού γράφει ότι η ΕΔΕΚ ζητά προώθηση του διαλόγου μεταξύ των αντιπολιτευομένων δυνάμεων προκειμένου να ξεκαθαρίσει τόσο το θέμα της επιλογής υποψηφίου για τις Προεδρικές εκλογές όσο και της ετοιμασίας κοινού προγράμματος.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συνεργαστούν πλήρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ για δημιουργία κλίματος συνδιαλλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ θα προωθείται έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων εντός δύο ή τριών ημερών. Αλλού, προβάλλει πρωτομαγιάτικη διακήρυξη του ΑΚΕΛ με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στην οικονομικο- κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι "ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ενθαρρύνει την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους".

Η "Cyprus Mail" προβάλλει τις θέσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον όπως εκφράστηκαν στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, σημειώνοντας την ανησυχία του για έλλειψη προόδου στο Κυπριακό καθώς και την κριτική του εναντίον της κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά των S-300. Σε άλλη είδηση της, γράφει ότι παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου στην Ολλανδία, η υπόθεση για την επιστροφή εικόνων που κλάπηκαν από την εκκλησία του Αντιφωνητή στον κατεχόμενο Αγιο Αμβρόσιο.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 1 May 1997 - 9:24:39 UTC