Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-05-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/05/1997 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κίεραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, οι κομματικές διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Γεωργικής Ανάπτυξης (ΟΓΑ), είναι τα βασικά θέματα που προβάλλονται στο σημερινό πρωϊνό Τύπο.

"Ο Αγών", στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο, "Στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες", και αναφέρει ότι ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, κάτι που πηγάζει από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το ΒΓΓ του ΟΗΕ Κίεραν Πρέντεργκαστ. Αλλο θέμα αναφέρεται στη συναυλία Ρουβά - Μπουράκ, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι ΟΗΕδες, βγήκαν στους δρόμους και διαφημίζουν τη συναυλία, συνεχίζοντας παράλληλα τη διανομή δωρεάν εισιτηρίων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο δημοσίευμά της γράφει ότι, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, βρίσκονται πολύ κοντά στο οριστικό ξεκαθάρισμα, δηλαδή ότι είναι αδύνατη η συνεργασία των δύο κομμάτων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το δημοσίευμα στεγάζεται υπό τον τίτλο, "Το ΑΚΕΛ αποφάσισε Ιακώβου". Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο θέμα αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, το οποίο έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις, ενώ αναφέρει ότι, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σημείωσε ότι, η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή, από του να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

"Η Μάχη", γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, που φέρει τον τίτλο, "Πράσινο φως για συνομιλίες", ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές στον Πρέντεργκαστ, ότι χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί κάποιες προϋποθέσεις, δεν πρόκειται να αποδώσει οποιοσδήποτε νέος κύκλος συνομιλιών. Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας, γράφει ότι, φέτος η Κύπρος, θα εισάξει 700 - 760 τόνους σιτηρών, για να καλύψει τις ανάγκες της. Οπως αναφέρεται, οι ποσότητες σιτηρών περιλαμβάνουν κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα της με τίτλο, "Ετοιμες οι προσκλήσεις Ανάν για διάλογο", γράφει ότι ο ΓΓ των ΗΕ, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των δύο πλευρών, θα διαβιβάσει τις προσκλήσεις στο Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για απευθείας συνομιλίες. Σε άλλη είδησή της η εφημερίδα γράφει ότι, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, επείγονται να άρουν τη "δυστοκία", ενώ αναφέρει ότι το όνομα του Γιάννου Κρανιδιώτη, τέθηκε στη συνάντηση των μεταξύ των δύο κομμάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει πως το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ θέλουν να αποφύγουν συγκρουσιακές καταστάσεις που μπορούν να εκφυλίσουν την προσπάθεια για τη συγκρότηση μετώπου και επιδεικνύουν αλληλοανοχή στις προτάσεις που γίνονται για προεδρικό υποψήφιο και επαναβεβαιώνουν ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Ιούνιο. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων του όνομα του Γιάννου Κρανιδιώτη και το ΑΚΕΛ επανέφερε το όνομα του Γιώργου Ιακώβου. Ωστόσο ο Γιώργος Βασιλείου προηγείται σε εκλεξιμότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Γαλλία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν οι Τ/Κ δεν εκπροσωπούνται στις ενταξιακές διαβουλεύσεις.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ανάπτυξης βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης. Το σήμα κινδύνου έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής Χρίστος Μαυροκορδάτος και επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΓΑ. Ο Οργανισμός πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις 17 εκ. λιρών ενώ τα αποθέματά του ανέρχονται μόνο σε οκτώ εκατομμύρια. Η "Χ" γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, φθάνει σήμερα στην Κύπρο με πρόσκληση του ΑΚΕΛ για επίσημες επαφές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός προτίθεται να κινήσει αγωγή εναντίον της κυβέρνησης για απόλυση εν αδίκω και για μη πληρωμή μισθού τους τελευταίους εννέα μήνες. Τόσο ο Δρ. Σταυριανός όσο και ο συνάδελφός του, Σοφοκλής Σοφοκλέους, απολύθηκαν τη Δευτέρα μετά την άρνησή τους να αποδεχθούν νέο συμβόλαιο που τους προσέφερε το Υπουργείο Υγείας. Η "CM" γράφει επίσης ότι περισσότερα από χίλια άτομα, ανάμεσά τους αρκετοί ιερωμένοι, πήραν μέρος σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή χθες, ζητώντας από τους βουλευτές να μην αποποινικοποιήσουν την ομοφυλοφιλία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθούν μάλλον πριν από το τέλος Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Η "CW" γράφει ότι ο Κύπριος επιστήμονας, Κυριάκος Νικολάου, από τον κατεχόμενο Καραβά, έχει ανακαλύψει φάρμακο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 16 May 1997 - 7:24:39 UTC