Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/07/1997 (ΚΥΠΕ) Τα κύρια θέματα των εφημερίδων σήμερα περιστρέφονται γύρω από τις προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις ΗΠΑ αυτό το μήνα. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι εξελίξεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 1998, η προσαγωγή στο δικαστήριο των υπόπτων για την απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου και άλλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο "Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις του Κυπριακού λίγες ώρες πριν από τις απευθείας συνομιλίες. Γράφει, επίσης, ότι 445 απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου πήραν χθες το βράδυ τα πτυχία τους.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν την επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες που να καθοδηγεί τις εξελίξεις για μετά τις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διόρισε χθες τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ακολουθώντας αυστηρά αρχές υπερκομματικής πολιτικής.

Η "Μάχη" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για κάποια λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των επικείμενων απευθείας συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, σε καμιά περίπτωση στέλεχος που προέρχεται από το ΑΔΗΣΟΚ δεν θα συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, κάτι που προκαλεί προβλήματα στους Ενωμένους Δημοκράτες.

Η "Σημερινή" προβάλλει δήλωση του Προέδρου των ξενοδόχων Λεμεσού Γιώργου Τσάνου ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα από τους αρμόδιους φορείς, η τουριστική βιομηχανία της πόλης θα οδηγηθεί στην καταστροφή. Δημοσιεύει, επίσης στατιστικά στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 1997, που δείχνουν ότι η ανεργία στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι σταθερή, σε ποσοστά πέραν του 3 τοις εκατόν.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι συγκεκριμένα σενάρια τακτικής, που θα στηρίζονται στην πιθανή συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες, θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών Λευκωσίας και Αθήνας, που θα ανταλλάξουν εκτιμήσεις για την κατάσταση στην Τουρκία και τις προθέσεις των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι και ο Νίκος Ρολάνδης θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι τα συλλογικά όργανα των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ αναμένεται να πάρουν αυτή τη βδομάδα καθοριστικές αποφάσεις για το κοινό πρόγραμμα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, καθώς και για την επιλογή του υποψηφίου που θα υποστηριχθεί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι προσήχθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας οι τέσσερις ύποπτοι για την απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου, ενώ έξω από το κτίριο βρίσκονταν οι γονείς της δολοφονηθείσας το 1994 Στάλως Ιωάννου, οι οποίοι ζητούσαν να βρεθούν οι φονιάδες της κόρης τους.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Διευθυντής του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου Δημήτρης Λαζαρίδης έχει χάσει δικαστική υπόθεση για να διατηρήσει το διορισμό του. Γράφει, επίσης, ότι οι πέντε αίθουσες κινηματογράφου στη Λεμεσό θα παραμείνουν κλειστές για τρεις ημέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για απόφαση του Δημαρχείου να εισάξει νέα φορολογία στα έσοδά τους.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 1 July 1997 - 6:24:40 UTC