Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/07/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίδοση του νέου αναθεωρημένου εγγράφου από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ στον Πρόεδρο Κληρίδη και στο Ραούφ Ντενκτάς, δύο εκθέσεις για τη δράση παρανόμων στην Κύπρο και οι διεργασίες των κομμάτων γύρω από τις προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν τις σημερινές εφημερίδες.

"Ο Αγών" γράφει στο κύριο του θέμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη ετοίμασαν διαφοροποιημένο έγγραφο, ανάλογα με τις εισηγήσεις και παρατηρήσεις των δύο πλευρών στο πρώτο έγγραφο, το οποίο έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στον Πρόεδρο Κληρίδη και στο Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία που υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για τα ελλαδοτουρκικά ήταν κίνηση που ξάφνιασε και εδώ και στην Ελλάδα.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι με ένα δεύτερο έγγραφο, τροποποιητικό του πρώτου, βάσει των παρατηρήσεων που οι δυο πλευρές έκαναν επ' αυτού, και με μια καταληκτική δήλωση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αναμενόταν να λήξει χθες ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμπεκ της Νέας Υόρκης. Εξάλλου, 1η εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προωθεί "αλλαγές στις αλλαγές" που αποφασίστηκαν αναφορικά με τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις Πρέσβεων στο εξωτερικό, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και με την έλλειψη προσωπικού στο Υπουργείο.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Νέο Εγγραφο - Ιδια γεύση'" αναφέρει ότι με την επίδοση νέου τροποποιημένου εγγράφου στις δύο πλευρές, μετά από τις παρατηρήσεις και ενστάσεις που υπέβαλαν στον Ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμπεκ. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται ότι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, θα ανακοινώσει την απόφασή του για διεκδίκηση της προεδρίας, με την επιστροφή του από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται τις τελευταίες μέρες.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα ότι με την επίδοση ενός νέου τροποποιημένου εγγράφου από τον Κόρντοβεζ, ολοκληρώθηκαν χθες στο Τράουτμπεκ της Νέας Υόρκης, μια μέρα νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, οι απευθείας συνομιλίες. Σε άλλο θέμα επισημαίνεται ότι οι ξένοι θεωρούν το θέμα των εποίκων επουσιώδες και λυμένο, με βάση πρόσφατες επαφές Κύπριου αξιωματούχου με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι στη συντόμευση της διάρκειας των συνομιλιών δεν δόθηκε πολιτική ερμηνεία, αφού γράφει, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά την υποβολή του δεύτερου εγγράφου, ο κ. Κόρντοβεζ δεν θα ανέμενε απάντηση σήμερα "αλλά να απαντήσουμε όταν το μελετήσουμε στην Κύπρο και να απαντήσουμε στον κ. Φεϊσέλ". Αλλο θέμα της εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση των Αρχών Ασφαλείας, που δόθηκε στη Βουλή, στην Κύπρο δρουν πέντε φατρίες στη δράση των οποίων οι Αρχές καταλογίζουν 19 φόνους και οκτώ απόπειρες φόνων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Κίνδυνος αδιεξόδου" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη φαίνεται να είναι αποφασισμένα να πετύχουν στο Κυπριακό, με τη μεσολάβηση του Ντιέγκο Κόρντοβεζ, μετά και την υποβολή δεύτερου εγγράφου στις δύο πλευρές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τις περαιτέρω συνομιλίες των δυο πλευρών μέχρι την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι σε έκθεση της ΚΥΠ αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου η ξένη μαφία επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να εισαγάγει στην Κύπρο τεράστια ποσά, προϊόντα, πιθανότατα, βρώμικων συναλλαγών για να τα "ξεπλύνει".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επέδωσαν χθες ένα αναθεωρημένο έγγραφο στις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Τράουτμπεκ, οι οποίες έληξαν μια μέρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς σκοπεύει να προβεί σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη, λόγω της παραβίασης της συσκότισης δηλώσεων προς τα Μέσα Ενημέρωσης από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τέλος, η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" αναφέρει ότι έντονη ανησυχία για τις εξλίξεις στο Κυπριακό εκφράζεται τόσο από κυβερνητικούς αξιωματούχους όσο και από πολιτικούς παράγοντες του τόπου, απ' αφορμή το περιεχόμενο του εγγράφου Κόρντοβεζ το οποίο υποβλήθηκε στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στα επίπεδα του 1930 έφθασαν φέτος οι εξαγωγές κυπριακών πατατών, αφού, λόγω των καταστροφών, το σύνολο της εξαγωγής έφθασε μόνον στους 18.679 τόνους, σε σύγκριση με 163.064 τόνους πέρσι.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 13 July 1997 - 8:24:47 UTC