Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις Κληρίδη κατά τη χθεσινή επιστροφή του, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τους έξι παυθέντες της ΑΗΚ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρεται στις διαβεβαιώσεις Κληρίδη ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν συνέδεσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στις δυο κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί του στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, τα Ην. ΕΘνη επιμένουν στις προτάσεις τους για τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, απορρίπτοντας τις παρατηρήσεις της Ε/κ πλευράς πάνω στο πρώτο έγγραφο Κόρντοβεζ.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ανοιγμα της πόρτας της Ευρώπης για την Κύπρο και κλείσιμο για την Τουρκία", αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική διάσκεψη και στις δηλώσεις Βαν ντεν Μπρουκ ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος της τουρκικής πολιτικής. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία ακυρώνει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Νοεμβρίου, για παύση των έξι μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η "Μάχη" αναφέρεται στο κύριο θέμα της στις χθεσινές δηλώσεις Κληρίδη, σύμφωνα με τις οποίες ο Χόλμπρουκ δεν συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και σε αποκάλυψη του Προέδρου Κληρίδη ότι ο Χόλμπρουκ τον ενωμέρωσε για τους στόχους της επικείμενης περιοδείας του στην Ευρώπη, με τους οποίους ο ίδιος συμφωνεί. Αλλού γράφει ότι εντοπίστηκε η πηγή προέλευσης των πλαστών δολαρίων που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ενώ χθες συνελήφθη Σύριος που κατείχε πλαστά χαρτονομίσματα.

Η "Σημερινή" γράφει ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ακύρωση της παύσης των έξι μελών του Δ.Σ. της ΑΗΚ, προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες, αφού οι έξι δικαιούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να καταχωρήσουν αγωγές εναντίον της Δημοκρατίας για αποζημιώσεις. Σε άλλο σημείο γράφει ότι αποφεύγονται οριστικά τα απεργιακά μέτρα των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ σε ορισμένα ξενοδοχεία της Λεμεσού, ενώ σε άλλα τα μέτρα θεωρούνται αναπόφευκτα.

Ο "Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα του, γράφει ότι η Αγκυρα προαγάγει νέα τετελεσμένα και πρόκληση έντασης ως μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση και της ΕΕ και των ΗΠΑ με τις επίσημες αντιδράσεις για το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επόμενη διεύρυνση και ειδικά όσα αναφέρονται για την Κύπρο και την ενταξιακή της προοπτική. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" αναφέρει ότι το έγγραφο Κόρντοβεζ και οι χειρισμοί για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών διχάζουν τα κόμματα και προκαλούν πονοκεφάλους για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" αναφέρει ότι αντί να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και να ακυρωθεί η "παράνομη", όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση για τους έφεδρους καταδρομείς σχετικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τροχιοδρομούνται "αντισυνταγματικές" διαδικασίες για την υλοποίηση της. Σε άλλο θέμα, η "Χ" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε "προκαταβολικές" ευχαριστίες προς τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για την περιοδεία που θα αρχίσει στα τέλει Ιουλίου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και για τις επιδιώξεις του.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα της, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφωνεί με τη γενική γνώμη ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα αποτελέσει καταλύτη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ότι δεν αποδίδει τόση σημασία στις απειλές της Αγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων εδάφων στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα, η "CM" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε χθες συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πριν από το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών τον Αύγουστο στην Ελβετία για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 17 July 1997 - 6:24:39 UTC