Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/08/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και των πολιτικών αρχηγών κατά την επιστροφή τους χθες από το Μοντρέ, όπου διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και ο φόνος Τ/Κ στη Λεμεσό, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, μαζί με φωτογραφίες, την επίσκεψη προσκυνητών στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Ο "Αγών" γράφει ότι το ερχόμενο φθινόπωρο έρχεται στην Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ότι οι ξένοι παρατηρητές που βρίσκονταν στο Μοντρέ είναι απογοητευμένοι από το αρνητικό αποτέλεσμα των συνομιλιών. Αναφέρεται, επίσης, σε έκθεση της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία πέντε φατρίες ελέγχουν το χώρο του υπόκοσμου και ότι στην κατοχή τους έχουν μεγάλη ποσότητα οπλισμού.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα πει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη για το ναυάγιο των συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι οι προσκυνητές στον Απόστολο Ανδρέα αισθάνθηκαν απογοήτευση για την κατάσταση των εκκλησιών και συγκίνηση για την αντάμωση με εγκλωβισμένους και Τ/Κ.

Η "Μάχη" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κατέστησε χθες σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει το διάλογο εάν προηγουμένως ο Ντενκτάς δεν ξακαθαρίσει τη θέση του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι ανακριτές στην υπόθεση δολοφονίας του Τ/Κ Τζιάν Νετζίπ, 37 χρόνων, άρχισαν χθες να ανακρίνουν διάφορα πρόσωπα και ότι δεν αποκλείεται ο δολοφόνος του Νετζίπ να ήταν πράκτορας των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ).

Η "Σημερινή" γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την τουρκική στάση στις συνομιλίες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο, και τόνισε ότι η τουρκική πλευρά προσπάθησε να παρέμβει με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενη στο φόνο του Τ/Κ, προβάλλει δηλώσεις της φίλης του, Λουκίας Αδάμου, ότι δράστες είναι άτομα του υποκόσμου.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να αρχίσει τη δική του παρέμβαση στο Κυπριακό κι έτσι δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο το Σεπτέμβριο, όπως αρχικά προγραμμάτιζε. Προβάλλει, επίσης, δηλώσεις του Ηγούμενου Κύκκου Νικοφόρου, ο οποίος τέλεσε τη λειτουργία στον Απόστολο Ανδρέα, για έναρξη θρησκευτικού διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της θρησκευτικής ηγεσίας των Τ/Κ.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η ζοφερή εικόνα που δόθηκε ήδη από την πολιτική ηγεσία στο Μοντρέ, αναφορικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες, επαναλήφθηκε στις δηλώσεις που έγιναν στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Γράφει, επίσης, ότι τον Αύγουστο παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των πληροτήτων στα ξενοδοχεία, ως αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, όπως η οδηγία προς Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία, η κακοκαιρία στην Ευρώπη και η διαφήμιση στη Γερμανία και Ελβετία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα εργαστεί για την πραγματοποίηση ακόμη μιας συνάντησης μεταξύ του ιδίου και του Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κόμματα διαφωνούν με τα σχέδια της κυβέρνησης για λειτουργία καζίνων στην Κύπρο, λόγω ανησυχιών για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν, με αύξηση του τζόγου.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)
(Μ.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 17 August 1997 - 8:24:41 UTC