Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-08-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο σημερινός Τύπος προβάλλει ποικιλία θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό, τις σχέσεις των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και την οικονομία. Αναφέρεται, επίσης, στην κράτηση ανηλίκου για κατοχή ναρκωτικών, καθώς και σε ψευδείς μαρτυρίες στις οποίες προβαίνουν αλλοδαποί για να απαιτήσουν αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρείες στις χώρες τους.

Ο "Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, αφού οι λόγοι για τους οποίους αγοράστηκαν υπάρχουν κι επίσης ότι το χαρτί της ευρωπαϊκής πορείας θα υποχρεώσει την Τουρκία να μεταβάλει τη στάση της όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού. Γράφει, εξάλλου, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση εισέπραξε 180 εκ. λίρες το 1996 από τη λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών στο νησί, ποσό 20 εκ. μεγαλύτερο από τον προηγούμενο χρόνο.

Η "Αλήθεια" υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ να αποφευχθεί η κάθετη ρήξη στις σχέσεις των δύο κομμάτων, και αν θα γίνει η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση να γίνει με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, με στόχο να αποφευχθεί η οξεία αντιπαράθεση. Παρουσιάζει, επίσης, τα αποτελέσματα έρευνάς της για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία απουσιάζουν από το ΧΑΚ βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως η γεωργία, και ότι το ΧΑΚ είναι ρηχό τόσο από πλευράς αριθμού εταιρειών όσο και από πλευράς του φάσματος εργασιών των εταιρειών.

Η "Μάχη", με πηχυαίο τίτλο "Λερναία Υδρα οι Χασισοφυτείες", αναφέρεται στην περίπτωση ανηλίκου από τη Λάρνακα, ο οποίος συνελήφθη στη μπυραρία του πατέρα του με ποσότητα χασίς έτοιμη για διανομή, καθώς και στην κράτηση του 28χρόνου Παναγιώτη Σάββα από τη Λάρνακα για υπόθεση καλλιέργειας φυτών καννάβεως, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη που ανακάλυψε η Αστυνομία στη Λάρνακα. Αναφέρεται, επίσης, σε ανακοινώσεις των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, με τις οποίες τα δύο κόμματα χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ, ο οποίος απορρίπτει τις αξιώσεις του Ντενκτάς για πάγωμα της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε παρέμβαση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη διαμόρφωση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι υποστήριξε ότι η αναφορά στα εμπόδια που οδήγησαν στο αδιέξοδο των συνομιλιών δεν θα επηρέαζε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τις Κυπριακές Αερογραμμές, ειδικότερα από την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Ουάσινγκτον επισπεύδει αποτρεπτικές παρεμβολές που θα αφορούν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και θα αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με επισκέψεις Αμερικανών απεσταλμένων στην Αγκυρα και τη Λευκωσία. Αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει κινητικότητα από στελέχη του ΔΗΚΟ με στόχο τη βολιδοσκόπηση των προθέσεων στελεχών στο χώρο των ΑΚΕΛ κι ΕΔΕΚ για τη σύμπηξη νέου μετώπου για τις προεδρικές εκλογές με τη συνεργασία των τριών κομμάτων, προβάλλοντας δύο ονόματα, αυτό του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Χρίστου Μαυρέλλη.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι το κόμμα υποστηρίζει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου, τονίζοντας ότι η απόφαση της Συνδιάσκεψης του κόμματος είναι τελεσίδικη. Γράφει, επίσης, ότι αναμένεται να ανακοινωνθούν σε λίγες μέρες οι νέες αυξημένες τιμές για το γάλα και το χοιρινό κρέας ενώ εξετάζεται κι αίτημα για αναθεώρηση της τιμής των προϊόντων ξυλείας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι δύο Βρετανοί τουρίστες βρίσκονται υπό κράτηση μετά την παραδοχή τους για ψευδή καταγγελία για κλοπή με σκοπό την είσπραξη αποζημίωσης από ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα τους. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Κώστας Καραμανλής, που ηγείται της "Νέας Δημοκρατίας", φθάνει σήμερα στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Απόψε θα παραστεί στη συναυλία που θα δώσουν οι Γιώργος Νταλάρας και Μάριος Τόκας στη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν πέρσι από τους Τούρκους.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 24 August 1997 - 8:24:39 UTC