Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-10-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ) Η νέα νομοθεσία για το εμπόριο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, οι χθεσινές δηλώσεις και η αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη, οι συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας αναφορικά με τους S - 300 και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για παγοποίηση των συμβάσεων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό Κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" αναφέρεται στο θέμα των αγνοουμένων και γράφει ότι η κυβέρνηση έδωσε στοιχεία στα Ηνωμένα Εθνη για ομαδικό τάφο αγνοουμένων στο Γερόλακκο, που αφορά 15 άτομα από τον Κοντεμένο για διερεύνηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η κυβέρνηση λέγει ότι θα γίνει έρευνα για τους ισχυρισμούς του Τούρκου δημοσιογράφου, Αλί Μπιράντ, ότι εικόνες που έδειξε σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι αφορούσαν την αεροπορική βάση της Πάφου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Από τώρα η Τουρκία παίρνει μέτρα κατά της Κύπρου" γράφει ότι σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας αποκαλύπτει ότι το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού άρχισε να ετοιμάζει σχέδια για αποτροπή της εγκατάστασης των S - 300 στην Κύπρο. Αλλού εκτιμά ότι η συμφωνία στις Κυπριακές Αερογραμμές, που απέτρεψε τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί, αποτελεί νίκη για τη συντεχνία και ήττα για την εταιρεία.

"Η Μάχη" εκτιμά ότι το νομοθέτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση αναφορικά με το εμπόριο με τα κατεχόμενα, καταργεί τον εμπορικό διαχωρισμό με τα κατεχόμενα και νομιμοποιεί στην ουσία, κατόπιν αδείας των αρχών της Δημοκρατίας, τις εμπορικές συναλλαγές με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο ίδιος θα εξαγγείλει κατά πάσα πιθανότητα την υποψηφιότητά του το Νοέμβριο.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στη νέα νομοθεσία περί εμπορίου με τα κατεχόμενα και εκτιμά ότι σε αντίθεση με ότι μετέδωσαν ορισμένα ΜΜΕ, το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα δεν νομιμοποιείται, αλλά αντίθετα καθίσταται ιδιώνυμο αδίκημα και θα τιμωρείται με αυστηρότατες ποινές. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αποφασίστηκε παγοποίηση των συλλογικών συμβάσεων για ένα χρόνο, με καταβολή όμως της αύξησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την προοπτική οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ με αμερικανική συμμετοχή, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι η Βουλή προχωρεί στη θέσπιση νέας νομοθεσίας με αυστηρά μέτρα, για την πάταξη της σπατάλης του νερού.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Πάγωμα μισθών" γράφει ότι η ΟΕΒ, προοιωνίζοντας μια συγκρουσιακή πορεία με το Συνδικαλιστικό Κίνημα, επανέφερε χθες σε πανεργοδοτική σύσκεψη στο προσκήνιο την πολιτική της παγοποίησης μισθών και ωφελημάτων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε χθες περιοδεία στην Πάφο για σειρά επισκέψεων σε χώρους εργασίας, όπου όπως αναφέρει, το κοινό τον υποδέχεται θερμά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη νέα σύγκρουση που ξέσπασε στο Δημοκρατικό Κόμμα, μεταξύ Σπύρου Κυπριανού και ηγεσίας από τη μια, και του μέλους του κόμματος Κύπρου Χρυσοστομίδη από την άλλη, μετά το αίτημα του τελευταίου να παραστούν μάρτυρες, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του κόμματος, Σπύρο Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι ο "Ραδιομαραθώνιος" θα διεξαχθεί κανονικά όπως προγραμματίστηκε, μετά το συμβιβασμό Λαϊκής Τράπεζας και ΡΙΚ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συζητήσει στις ΗΠΑ με τον προεδρικό απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το ενδεχόμενο αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, οι οποίες θα συνέβαλλαν στη μείωση της έντασης μεταξύ των δυο κοινοτήτων του νησιού. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη του Γλαύκου Κληρίδη στον Τούρκο δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ, στην οποία ο Πρόεδρος εξηγούσε ότι είναι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, που επιβάλλει τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 3 October 1997 - 7:24:42 UTC