Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-11-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1997 (ΚΥΠΕ) Το μακελειό στο Λούξορ της Αιγύπτου, η μη αποκάλυψη των προθέσεων του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη για τις προεδρικές, η σημερινή άφιξη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ και η χθεσινή πορεία φοιτητών και μαθητών για το Πολυτεχνείο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" αναφέρεται στο μακελειό της Αιγύπτου που άφησε 67 νεκρούς και γράφει ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση από το 1992, όταν οι φανατικοί μουσουλμάνοι άρχισαν την ένοπλη εκστρατεία κατά του καθεστώτος του Καίρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την πορεία.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Με αυστηρές βολές φθάνει απόψε ο Κόρντοβεζ" γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έρχεται για να ετοιμάσει τις συνομιλίες του Μαρτίου και παραθέτει τη δήλωσή του ότι "είναι θλιβερή η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ένταση στο νησί". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Αλέκος Μαρκίδης ούτε χθες ξεκαθάρισε τη στάση του στις προεδρικές, αφού με χθεσινές δηλώσεις του, δεν έδωσε καθόλου φως στο θέμα.

"Η Μάχη" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, εντείνονται οι ανησυχίες για σχέδιο Χόλμπρουκ, το οποίο απεκάλυψε η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ" και το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων αλληλοαναγνώριση των δυο πολιτικών "οντοτήτων" στο νησί και σύσταση κοινής αντιπροσωπείας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι ο 46χρονος Αντώνης Κυριακίδης από τη Λεμεσό, που κατηγορείται ότι αποπειράθηκε προχθές να σκοτώσει την εν διαστάσει σύζυγό του ενώ κοιμόταν, βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ο Μαρκίδης ανέτοιμος να αποφασίσει", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας με τη χθεσινή "πυθιακή", όπως τη χαρακτηρίζει, δηλωσή του, επιβεβαιώνει ότι δεν θέλησε να λύσει το μυστήριο γύρω από πιθανή υποψηφιότητά του στις προεδρικές. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το στρατηγικό σχέδιο των Κυπριακών Αερογραμμών εισηγείται τριετές πάγωμα των απολαβών του προσωπικού των Αερογραμμών και της Γιουροσύπρια.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στο υποτιθέμενο σχέδιο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, που σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές προνοεί την αλληλοαναγνώριση Ε/Κ και Τ/Κ και γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα, επανέλαβαν τη θέση υπέρ συμμετοχής των Τ/Κ, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η κυβέρνηση πρόλαβε τη Βουλή και έστειλε ταχυδρομικώς 3.600 τίτλους ιδιοκτησίας σε δικαιούχους πρόσφυγες.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, με τις οποίες όπως γράφει, "έριξε το γάντι" σε ΔΗΣΥ και Προεδρικό, διαιβεβαιώνοντας ότι πιέσεις πάνω του αναφορικά με το θέμα των προεδρικών, θα πέσουν στο κενό. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σήμερα και αύριο Τετάρτη, κατέρχονται σε 48ωρη απεργία οι συμβασιούχοι μουσικοί που υπηρετούν στη Δημοτική Εκπαίδευση, ζητώντας κατοχύρωση ως δάσκαλοι - μουσικοί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις διαμαρτυρίες για τα γυμνάσια των Βρετανών στον Ακάμα και γράφει ότι εκπρόσωπος των Βρετανικών Βάσεων βγήκε στην αντεπίθεση, δηλώνοντας πως ο τουρισμός και το κυνήγι αποτελούν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο από τα γυμνάσια. Αλλού γράφει ότι χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εκφράστηκαν απόψεις από αξιωματούχους του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά το 2020.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 November 1997 - 11:52:35 UTC