Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/12/1997 (ΚΥΠΕ)

Οι εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό και ειδικότερα οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για αποκατάσταση των σχέσεων Κληρίδη - Κυπριανού και οι χθεσινές δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου Γιώργου Ιακώβου είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει ότι σε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Προεδρικού και Σπύρου Κυπριανού μετατράπηκε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε μιαν προσπάθεια να αρθούν τα όποια προβλήματα μεταξύ των δυο πλευρών και να ανανεωθεί η συνεργασία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν το θέμα των προεδρικών εκλογών.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ιακώβου ή αυτοδύναμα οι επιλογές του Κυπριανού" γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα όταν θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα δοθεί οριστικό τέλος στο θέμα του υποψηφίου που το κόμμα θα υποστηρίξει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησαν χθες να αποσυνδέσουν την πορεία της Κύπρου από τις τουρκικές αντιδράσεις, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ δεν αναθεωρήσει τη στάση της, τότε η Τουρκία θα αποσύρει την υποψηφιότητά της για ένταξη στην Ενωση.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα ότι πρόκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τη δράση του στη διάρκεια της θητείας του στο Ιδρυμα Παλιννοστούντων απηύθυνε χθες ο Γιώργος Ιακώβου, για την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στη διάρκεια συνεδρίας κυβερνητικής επιτροπής χαρακτηρίζοντάς τη γεμάτη αδυναμίες - δυσλειτουργίες και η οποία συνέθετε εικόνα βαθιάς κρίσης για το ίδρυμα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι τη δύσκολη προσπάθεια επανασυγκόλλησης των σχέσεων Κληρίδη - Κυπριανού ανέλαβε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ώστε να συνεχισθεί η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ είτε στον α' είτε στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δείχνει αμετάπειστος.

"Η Σημερινή" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι μεθοδεύεται άμεση επαφή, που ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα, μεταξύ Κληρίδη - Κυπριανού, ως ύστατη προσπάθεια συνεννόησης του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Η διαδικασία για τη γεφύρωση των διαφορών του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Κυπριανού, όπως επισημαίνεται, ξεκίνησε χθες με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ και πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παρέμβαση της Ελλάδας και της Βρετανίας για να αποτρέψουν τα τουρκικά σχέδια για προσάρτηση των κατεχομένων, ζητά η κυπριακή κυβέρνηση.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Ανοιχτά όλα για το ΔΗΚΟ" γράφει ότι θέμα ημερών είναι για το ΔΗΚΟ η επισημοποίηση από τα κομματικά σώματα της συνεργασίας με το Γιώργο Ιακώβου και πως η πρόταση για Ιακώβου είναι η έχουσα τις περισσότερες πιθανότητες έγκρισης από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι προσπάθειες για την κατασκευή δικοινοτικών υδατικών έργων, τα οποία προτίθενται να χρηματοδοτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και προς το σκοπό αυτό έχουν κληθεί να μεταβούν στην Αμερική αρμόδιοι και από τις δυο κοινότητες.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στρατηγικός Σχεδιασμός" γράφει ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου επαυξάνει την αναγκαιότητα δαμόρφωσης στρατηγικού σχεδίου στήριξης και εκσυγχρονισμού της οικονομίας, όπως τόνισε χθες ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε χθες εμφαντικά πως σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το κόμμα δεν πρόκειται να υποστηρίξει ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη Κυριακή, Κληρίδη αποκλείοντας έτσι την επιλογή αυτή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού είπε χθες, μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει τον Πρόεδρο Κληρίδη ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι ομοφυλόφιλος θα επισκεφθεί την Κύπρο με το σύντροφό του για να υπογραμμίσει ότι οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν την ομοφυλοφιλία εφόσον ενταχθούν στην Ενωση.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 18 December 1997 - 8:24:11 UTC