Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-12-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1997 (ΚΥΠΕ) Η δήλωση του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Ντίνου Μιχαηλίδη για τη στάση που τηρεί μετά την υποστήριξη του ΔΗΚΟ στην υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου, η αντίδραση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, καθώς και οι δηλώσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στις δηλώσεις Κυπριανού για "μικρή χούντα", είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών", κάτω από τον τίτλο, "Ντίνος Μιχαηλίδης: Ανέντιμο να εμπλακώ στην προεκλογική εκστρατεία", γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ υπεραμύνθηκε ακόμη μια φορά των θέσεών του για αυτόνομη κάθοδο και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο και πολιτικά ανέντιμο να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία καταφερόμενος εναντίον της κυβέρνησης στην οποία υπήρξε υπουργός για πέντε σχεδόν χρόνια. Σε άλλη στήλη ο "Α" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα αναπέμψει σήμερα δέηση για τους αγνοουμένους και απελευθέρωση της Κύπρου, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η "Αλήθεια" κυκλοφορεί με τίτλο "Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής" από τον Πρόεδρο Κληρίδη μετά την εκλογή του. Οπως εξήγγειλε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιλέξει καταξιωμένες προσωπικότητες από όλους τους χώρους σε μια νέα κυβέρνηση. Η "Α" προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη κατά τη διάρκεια της γιορτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου ανέφερε ότι αυτούς που αποκαλεί ο Σπύρος Κυπριανού "μικρή χούντα", ήταν αυτούς που ο ίδιος ήταν έτοιμος να διατηρήσει στις θέσεις τους αν αυτός και ο ΔΗΣΥ τον υποστήριζαν στις προεδρικές εκλογές.

Η "Μάχη", προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Ντίνος Μιχαηλίδης: Ο Κυπριανού απαιτεί ανέντιμη πολιτική" και γράφει ότι ο κ. Κυπριανού, εκτός από τον κ. Μιχαηλίδη, δέχθηκε "ηχηρό χαστούκι" από τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πέτρο Βοσκαρίδη, και το Δήμαρχο Λάρνακας, Γιώργο Λυκούργο. Επιφυλάξεις δε εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για τη στήριξη Γιώργου Ιακώβου από τον κ. Κυπριανού. Η "Μ" αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ θα ασχοληθεί με το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις Μιχαηλίδη.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα της με τίτλο, "Εντονες αντιδράσεις για τη "μικρή χούντα", γράφει ότι όλοι, πλην ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, καταδικάζουν τους χαρακτηρισμούς Κυπριανού. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε ότι είχε 17 κατ'ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Κυπριανού το 1997 ενώ ο τελευταίος δηλώνει ότι δεν εννοούσε στρατιωτική χούντα αλλά πολιτική. Σε άλλη στήλη, η "Σ" αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Τουρκία θα βρεθεί σε διλήμματα εάν ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο, "Διασταυρώνουν ξίφη οι πρώην συνέταιροι", αναφέρεται στην έκκληση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, Ντίνου Μιχαηλίδη, όπως το κόμμα αλλάξει πλεύση, έστω και τη δωδεκάτη. Προβάλλει επίσης είδηση ότι σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι και στη Λευκωσία ενόψει μεγάλων ασκήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ο "Φ" γράφει ότι ξέσπασε νέα εργατική διαφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές, αναφορικά με το θέμα της μονιμοποίησης αεροσυνοδών.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο, "Γ. Ιακώβου: Η νίκη είναι δική μας", γράφει ότι στη χθεσινοβραδινή σύναξη των αντιστασιακών και προοδευτικών δυνάμεων, τονίστηκαν τα ιδανικά της δημοκρατίας, η αντίσταση στο προδοτικό πραξικόπημα και οι κοινοί αγώνες για την οικοδόμηση της μοιρασμένης Κύπρου. Αλλού, η "Χ" αναφέρεται στις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Χρίστου κατά τη διάρκεια του 24ου συνεδρίου της ΠΟΦΝΕ όπου κατάγγειλε την κυβέρνηση για αδιαφορία στα προβλήματα των φοιτητών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σύμφωνα με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, Ε/Κ κυνηγοί αγνοούν τις εκκλήσεις να παραμένουν μακριά από την πράσινη γραμμή ενώ σε μια πρόσφατη περίπτωση, πυροβόλησαν πάνω από τα κεφάλια στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΣΥΠ όταν τους λέχθηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή. Αναφέρεται επίσης σε είδηση του ΚΥΠΕ για τη μελέτη ποδηλατοδρόμων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Η "Financial Mirror", προβάλλει στο κύριο θέμα της έρευνα της εφημερίδας για την οικονομία το 1998 και γράφει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι χαμηλότερος τον ερχόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα τονίζει ότι ενώ οι κυβερνητικές πηγές προβλέπουν θεαματική ανάκαμψη στην οικονομία, ιδιώτες οικονομολόγοι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή. Η "FM" αναφέρεται επίσης στην είσοδο στο Χρηματιστήριο της ασφαλιστικής εταιρείας Μινέρβας.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 31 December 1997 - 12:25:02 UTC