Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1998 (ΚΥΠΕ) Οι διαξιφισμοί και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου μονοπωλούν σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά αεροπλάνα, η χθεσινοβραδινή απόπειρα φόνου στην Πάφο και η απεργία των συμβασιούχων μουσικών.

"Ο Αγών" αναφέρεται σε αντιπαράθεση ΕΔΕΚ - ΑΚΕΛ με την ΕΔΕΚ να κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι προσεγγίζει ψηφοφόρους της για να ψηφίσουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Γιώργο Ιακώβου από τον πρώτο γύρο, "συκοφαντώντας" τον Πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη. Αλλού αναφέρεται στη 48ωρη απεργία των συμβασιούχων μουσικών Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι ζητούν την έγκριση σχεδίων υπηρεσίας που να τους κατοχυρώνουν.

Η "Αλήθεια" κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι χρησιμοποιεί "ανήθικες μεθόδους επηρεασμού ψηφοφόρων" και αναφέρεται στις κατηγορίες της ΕΔΕΚ για "ψευδείς ψιθύρους και συκοφαντίες" εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων" προκάλεσε δήλωση του ανεξάρτητου υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές Γιώργου Ιακώβου ότι "δεν θα φέρει τους ρωσικούς πυραύλους S300 αν εκλεγεί".

"Η Μάχη" αναφέρεται σε "ολέθριο σφάλμα" του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή και υποστηρίζει ότι προκάλεσε "έντονη ανησυχία" στο επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Γιώργου Ιακώβου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δύο RF4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας υπερέπτησαν της βρετανικής βάσης της Επισκοπής και φωτογράφησαν ευαίσθητους στρατιωτικούς χώρους της βάσης.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στις σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο και γράφει ότι ανέβασαν το θερμόμετρο της έντασης και επιβεβαίωσαν τη διαρκή συγκρουσιακή σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού με τις οποίες υποστηρίζει ότι το κόμμα του ήταν "αρκετά ελαστικό" με τους διαφωνούντες και σημειώνει ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον τους.

"Ο Φιλελεύθερος" χαρακτηρίζει εκρηκτική την κατάσταση που δημιουργείται μεταξύ των συγγενών πολιτικών δυνάμεων από αφορμή τις στρατηγικές που ακολουθούνται για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή απόπειρα φόνου εναντίον κτηνοτρόφου από το χωριό Σταυροκόννου, ο οποίος δέχτηκε δύο πυροβολισμούς στο στήθος και ένα στο κεφάλι, σημειώνοντας ότι γίνεται λόγος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η "Χαραυγή" υποστηρίζει ότι σε "πλιάτσικο" μετέτρεψαν οι κυβερνώντες την περιουσία του κράτους και ότι "διαμοιράζουν χαλίτικη γη δωρεάν προς διάφορους με αντιπαροχή τη ψήφο τους". Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού με τις οποίες κατηγορεί τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ότι "είχε πάντα μανία να αποκρύβει έγγραφα και να μην δίνει την ευκαιρία σε άλλους πολιτικούς ηγέτες να εκφράζουν τις απόψεις τους".

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά και σημειώνει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι θα γίνουν οι απαραίτητες παραστάσεις σε διεθνείς οργανισμούς. Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη απέφυγαν να σχολιάσουν κυβερνητικές δηλώσεις ότι προτίθενται μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου να καλέσουν τις δύο πλευρές σε γύρους συνομιλιών κάθε μήνα.

Η "Financial Mirror" προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, στην οποία υποστηρίζει ότι οι πολύ χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι "η βασική αιτία για όλα τα κακά που μαστίζουν την οικονομία και ότι αλλού θα έπεφταν κυβερνήσεις με τέτοια απόδοση στο χρηματιστήριο". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ενώ εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί, προβληματίζουν τα "έκτροπα" που παρατηρήθηκαν και που υποβαθμίζουν την πολιτική.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 14 January 1998 - 12:21:13 UTC