Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινοβραδινή τηλεοπτική κοινή συνάντηση των επτά υποψηφίων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι διαφωνίες στελεχών του ΔΗΚΟ με την απόφαση του κόμματος για υποστήριξη Γιώργου Ιακώβου, οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ αναφορικά με τις ενταξιακές συνομιλίες και η απόφαση της Βρετανίας να ζητά βίζα από τους Τ/Κ που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλει την πρώτη δημοσκόπηση για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές που δημοσιοποιήθηκε επίσημα χθες, σύμφωνα με την οποία ο Γλαύκος Κληρίδης προηγείται του ανθυποψηφίου του Γιώργου Ιακώβου κατά 3%. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στο σκοτάδι βρίσκονται ακόμα οι έρευνες των ανακριτικών αρχών για εξιχνίαση της απόπειρας φόνου εναντίον του Γιώργου Χωραϊτη από τη Σταυροκόννου.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η πλειοψηφία του ΔΗΚΟ διαφωνεί με την απόφαση για υποστήριξη του Γιώργου Ιακώβου και προβάλλει σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Ντίνου Μιχαηλίδη, του στελέχους Πέτρου Βοσκαρίδη και της βουλευτού Κατερίνας Παντελίδου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή κοινή συζήτηση των επτά υποψηφίων, την οποία χαρακτηρίζει "φιάσκο" και υποστηρίζει ότι "άδειος σε θέσεις - προτάσεις, αλλά και αδαής", παρουσιάστηκε ο Γιώργος Ιακώβου.

"Η Μάχη" χαρακτηρίζοντας την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη για τις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη "εθνική υποψηφιότητα" αναφέρεται στη δημοσκόπηση, η οποίο δίνει στο Γλαύκο Κληρίδη ποσοστό 40,3% στις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη, 37,1% στο Γιώργο Ιακώβου, 8,6% στο Βάσο Λυσσαρίδη, 6, 5% στο Γιώργο Βασιλείου, 5,5% στον Αλέξη Γαλανό, 1,7% στο Νίκο Κουτσού και 0,4% στο Νίκο Ρολάνδη. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ με τις οποίες τονίζει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Σημερινή" χαρακτηρίζει την τηλεοπτική συζήτηση των επτά υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας "μαραθώνια αλλά χωρίς ουσία", σημειώνοντας ότι περιορίστηκαν στη διατύπωση των γνωστών τους θέσεων κυρίως επί του Κυπριακού, προσεγγίζοντας μόνο επιφανειακά θέματα οικονομίας, παιδείας και υγείας. Αλλού αναφέρεται σε "ομοβροντία αντιδράσεων" στο ΔΗΚΟ και σημειώνει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδριάζει σήμερα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους διαφωνούντες.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Κρίσιμες αποφάσεις σήμερα για το ΔΗΚΟ", γράφει ότι οι σημερινές αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος θα είναι καθοριστικές για τη συνοχή του κόμματος και αναφέρει ότι σύμφωνα με κομματικές πηγές, το κόμμα θα δείξει σήμερα την έξοδο στον Αλέξη Γαλανό. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι Βρετανοί ετοιμάζουν στην Κύπρο υποδομή για παρεμβολές με ηλεκτρονικά μέσα στο πυραυλικό σύστημα S - 300, ώστε να εξουδετερώσουν τις δυνατότητές του.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εμμονή σε αρχές - διεκδικητική πολιτική", αναφέρεται στην τηλεοπτική συζήτηση των επτά υποψηφίων προέδρων και εκτιμά ότι σε αυτή επικρίθηκε, όπως αναφέρει, "η αλαζονεία και η πολιτική Κληρίδη". Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Πανίκος Χατζηλοϊζου, αγνοώντας τις εντολές του προϊσταμένου του Υπουργού, ρίχθηκε και ο ίδιος στην προεκλογική μάχη, "επιδιδόμενος σε ψηφοθηρία" υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται επίσης στην τηλεοπτική συζήτηση και εκτιμά ότι αυτή διεξήχθη σε ήπιους τόνους και παραθέτει εκτίμηση του υποψηφίου προέδρου, Νίκου Ρολάνδη, ότι η συζήτηση έπασχε από "πολιτική άπνοια". Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Βρετανία αποσύρει από άτομα που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, το δικαίωμα να εισέρχονται σε αυτή χωρίς βίζα, αφού τα δυο τελευταία χρόνια, υπεβλήθησαν χίλιες αδικαιολόγητες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι σύμφωνα με την πρώτη επίσημη δημοσκόπηση, όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία πραγματποιήθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Γλαύκος Κληρίδης προηγείται των υπολοίπων συνυποψηφίων του. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναγακαστεί να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 January 1998 - 7:24:08 UTC