Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-01-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/01/1998 (ΚΥΠΕ) Θέματα από την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων κυπριακών εφημερίδων, που βρίθουν επίσης από συνεντεύξεις πολιτικών και κομματικών στελεχών σε σχέση πάντα με τις προεδρικές.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Θα αποκτήσουμε πολεμικά αεροπλάνα" γράφει ότι αυτό αποκάλυψε σε χθεσινή συνέντευξή του σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου λειτούργησε τη νύκτα της κρίσης στα Ιμια, οπόταν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονταν σε συνεχή επαφή. Γράφει ότι ο 58χρονος Κύπριος Σταύρος Χαραλάμπους, ο οποίος καταγόταν από τη Δρούσια Πάφου, βρήκε μαζί με μια Κυπρία φίλη της οικογένειας τραγικό θάνατο την Παρασκευή σε τροχαίο δυστύχημα στη Ζαμβία, όπου ήταν εγκατεστημένος, ενώ πήγαιναν στην εκκλησία μαζί με τη σύζυγό του.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στο "Ράδιο Πρώτο" και γράφει ότι δήλωσε πως σε περίπτωση επανεκλογής του θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, με τη συμμετοχή καταξιωμένων στελεχών απ' όλους τους κομματικούς χώρους, αν συμφωνήσουν σε κοινό πρόγραμμα. Προβάλλει συνέντευξη του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Ζίλ Ανουί, ο οποίος δήλωσε ότι οι Τ/Κ και ιδιαίτερα οι νέοι νοιώθουν απομονωμένοι, γι' αυτό στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, έστω κι αν η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ενωσης.

"Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι οι κύριοι Σπύρος Κυπριανού και Δημήτρης Χριστόφιας προέβησαν σε μυστική έγγραφη δέσμευση για τους χειρισμούς και την τακτική στο Κυπριακό, προκειμένου ο ηγέτης του ΔΗΚΟ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Ιακώβου. Προβάλλει την έντονη αντίδραση που προκάλεσε στην Μόσχα η νέα προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να υπογράψει με το κατοχικό καθεστώς "πρωτόκολλο συνεργασίας" μεταξύ του τουρκικού ΥΠΕΞ και του λεγόμενου "υπουργείου εξωτερικών" του ψευδοκράτους.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της προβάλλει και αυτή τη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη και την ετοιμότητά του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ή ευρείας αποδοχής σε περίπτωση που θα επανεκλεγεί. Γράφει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ενέκρινε χθες ομόφωνα το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Γλαύκου Κληρίδη. Γράφει ότι "πολεμικό κλίμα" δημιουργήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και των διαφωνούντων του κόμματος στην υποστήριξη υποψηφιότητας Ιακώβου.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται επίσης στη συνέντευξη Κληρίδη, ενώ προβάλλει και την αντιπαράθεση που σημειώθηκε χθες μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σχετικά με τα αποτελέσματα προχθεσινής δημοσκόπησης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτει, μίλησε για δημοσκοπήσεις που καταρρίπτουν το μύθο της νίκης Ιακώβου, ενώ ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πρωτιά του θα κρατήσει μέχρι τις εκλογές που θα τον αναδείξουν Πρόεδρο. Προβάλλει δήλωση του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα ενισχύσουν το ρόλο της απέναντι στην Τουρκία και ότι η Αθήνα δεν δέχεται να διευρυνθεί η ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Συνωμοσία με γρανάζι τη ΣΕΚ" και γράφει ότι στο Προεδρικό έχει εξυφανθεί μια "βρώμικη συνωμοσία" με στόχο την άλωση του ΔΗΚΟ, υποστηρίζοντας ότι σ' αυτό το σχέδιο πήρε εντολές και η ηγεσία της ΣΕΚ να διαδραματίσει το ρόλο της. Προβάλλει συνέντευξη του Ελληνα καθηγητή σε αμερικανικά πανεπιστήμια, Βαγγέλη Κουφουδάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί επείγονται να κλείσουν το Κυπριακό χωρίς να ενδιαφέρονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χάρη στα δικά τους γεωπολιτικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι επιθεωρητής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου μετέβη χθες στον Καναδά, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το υπό κυπριακή σημαία εμπορικό πλοίο "Flare", με αποτέλεσμα να πνιγούν 21 μέλη του πληρώματός του. Γράφει ότι ο Σύνδεσμος για την προστασία εναντίον της βίας κατά των ζώων απειλεί να διαδηλώσει έξω από το Προεδρικό με 130 σκύλους, ζητώντας περισσότερη κρατική χορηγία.

"Τα Νέα" στο κύριο θέμα τους γράφουν ότι τα αποτελέσματα της προχθεσινής δημοσκόπησης έδειξαν πως τα ποσοστά που συγκεντρώνει η υποψηφιότητα Βάσου Λυσσαρίδη είναι αυξημένα και ότι επιβεβαιώνεται ο ρυθμιστικός ρόλος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ. Προβάλλει τις καταγγελίες της Πολιτιστικής Κίνησης περιοχής Κυθραίας προς Ευρωπαίους πρέσβεις ότι οι Τούρκοι εισβολείς ξεπουλούν τα σπίτια των Ελληνοκυπρίων της περιοχής με καταχωρήσεις στο βρετανικό και Τ/κ Τύπο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Επιλογή" προβάλλει τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης κάλπης και γράφει ότι πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ως ξεκάθαρο το προβάδισμα που δίνει στον Γιώργο Ιακώβου έναντι του βασικότερου ανθυποψηφίου του Γλαύκου Κληρίδη. Γράφει ότι φθάνει σήμερα στην Κύπρο τετραμελής ελληνική αντιπροσωπεία του σωματείου "Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου" για να επιδώσει υπόμνημα στους υποψήφιους Προέδρους σχετικά με το μέλλον της Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 January 1998 - 16:02:33 UTC