Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-02-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/02/1998 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Υφυπουργού της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η ληστεία σε Τράπεζα στη Λευκωσία προβάλλονται από το σημερινό Τύπο, ο οποίος ασχολείται επίσης με τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης και άλλα οικονομικής και κοινωνικής φύσης θέματα.

Ο "Αγών" γράφει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη για την απόφαση του κόμματος να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με τον Α' Αντιπρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου στη θέση του Υπουργού Αμυνας και θα υποβάλει μικρό κατάλογο ονομάτων για να επιλέξει ο Πρόεδρος τον Υπουργό Παιδείας. Αναφέρει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ και ότι ο κατοχικός ηγέτης αρνείται να δεχθεί τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, που φθάνει σήμερα το απόγευμα για επαφές.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις Κρανιδιώτη σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι οι προτάσεις για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα υποβληθούν σε ένα μήνα και ότι η πορεία ένταξης της Κύπρου συνδέεται με την ένταξη των υπολοίπων υποψηφίων χωρών. Ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα εμποδίσει τη διαδικασία διεύρυνσης εάν η Κύπρος δεν περιληφθεί στον πρώτο κύκλο χωρών που θα γίνουν μέλη της Κοινότητας. Γράφει ότι η πτωτική πορεία που ακολουθεί τελευταία η διεθνής τιμή του πετρελαίου αποτελεί χρυσοφόρα υπόθεση για την Κύπρο αφού θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια λίρες που διατίθεντο για την αγορά μαύρου χρυσού.

Η "Μάχη" αναφέρεται στη χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στο Στρόβολο κατά την οποία δύο κουκουλοφόροι διέφυγαν με μοτοσικλέτα και 33.000 λίρες. Η ηγεσία της Αστυνομίας προχωρεί σε δραστική μείωση των φρουρών των πολιτικών αρχηγών εντός των προσεχών ημερών με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Αρχηγός της Δύναμης Πανίκος Χατζηλοϊζου. Η "Μ" επικαλείται πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου PIA ότι ρωσική εταιρεία όπλων στο Ομσκ υπέγραψε συμβόλαιο για την πώληση στην Κύπρο 40 αρμάτων μάχης τύπου T80 - U συνολικής αξίας 20 εκ. δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου της πόλης του Ομσκ, Βλαντιμίρ Βαρνάφσκι.

Η "Σημερινή" αναφέρεται σε μήνυμα - προειδοποίηση της Αθήνας για πάγωση της διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εάν η Κύπρος δεν περιληφθεί στον πρώτο κύκλο των χωρών που θα γίνουν μέλη. Γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταλήξει "μήλο της έριδας" με πολλούς μνηστήρες και τόσο η ΕΔΕΚ όσο και ο ΔΗΣΥ παρουσιάζονται να ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο Υπουργείο. Προβάλλει δήλωση του κ. Κρανιδιώτη ότι η Ελλάδα στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου έχει αναλάβει να υπερασπίσει την Κύπρο και ότι είναι γνωστό ότι Αγγλοι και Αμερικανοί διαφωνούν με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του ότι σαφέστατο μήνυμα - προειδοποίηση προς τους κοινοτικούς εταίρους έστειλε η Ελλάδα διά στόματος Κρανιδιώτη, συνδέοντας κάθε βήμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με την ένταξη των υπολοίπων αιτητριών χωρών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι επιπτώσεις για την γεωργία του τόπου από τη συνεχιζόμενη ανομβρία θα είναι πιο καταθληπτικές και από την περσινή άσχημη χρονιά. Αλλού γράφει ότι κινδυνεύει με πτώχευση η Αρχή Λιμένων και ότι τώρα εναποτίθενται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ελπίδες για ανάκαμψη της κρίσης στη λιμενική βιομηχανία.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Τα σπασμένα θα πληρώσει η Κύπρος", αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ προειδοποιεί τον κυπριακό λαό ότι οι ξένοι θα απαιτήσουν εξόφληση όλων των "δεσμεύσεων - εκπτώσεων" του Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό και ότι η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τη συζήτηση της επιστολής του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Αλλού γράφει ότι διάφορα "λόμπις" ασκούν αφόρητες πιέσεις στον Πρόεδρο Κληρίδη σχετικά με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για την κατανομή υπουργείων ενώ το "δούναι και λαβείν βρίσκεται αυτές τις μέρες στο απόγειο".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τη δήλωση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι είναι φανερό ότι υπάρχει έντονη επιθυμία εκ μέρους της ΕΕ να συμπεριληθούν και οι Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την πρόταση της κυβέρνησης επί του θέματος. Γράφει ότι την Κυριακή θα αναπεμφθεί δέηση για βροχή αφού η βροχόπτωση το Φεβρουάριο είναι μόλις 18% της κανονικής. Αξιωματούχος του Υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισε τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας ανάμεσα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας παιδείας, που κατατάσσουν τους Κύπριους ανάμεσα στους χειρότερους στον κόσμο στα μαθηματικά και την επιστήμη, ως παραπλανητικά.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 26 February 1998 - 7:24:08 UTC