Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/03/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν την άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, καθώς και τις επαφές που θα έχουν στη Λευκωσία. Αναφέρονται, επίσης, στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έναντι του θέματος της συμμετοχής των Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλο θέμα που προβάλλεται είναι η παρατεταμένη ανομβρία και οι συνέπειές της.

Ο "Αγών" γράφει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ θα έχουν σήμερα συνομιλίες με την κυβέρνηση για την εξεύρεση φόρμουλας για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιούν τον Ντενκτάς ότι οι ενταξιακές θα αρχίσουν και χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ. Γράφει, επίσης, ότι ο Γιώργος Βασιλείου θα είναι ο διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Ντενκτάς θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αυτό το μήνα. Γράφει, επίσης, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της παρατεταμένης ανομβρίας.

Η "Μάχη" γράφει ότι στο "άρμα" του ΑΚΕΛ προστέθηκε και το ΔΗΚΟ και μεθοδεύεται οριστικό ξεκαθάρισμα των διαφωνούντων και απομάκρυνσή τους από το κόμμα, "ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και να καταλάβουν τα ηγετικά πόστα". Γράφει, επίσης, ότι ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασε λύπη γιατί δεν υπάρχει δίαυλος διαλόγου, λόγω της στάσης του Ντενκτάς.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Ντενκτάς κλείνει τις πόρτες στην ΕΕ και τινάζει στον αέρα τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Σερ Ντέιβιντ και ο Βαν ντεν Μπρουκ για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Γράφει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα μπαίνουν πλέον δυναμικά στο χορό των αιτημάτων, ενώ η έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα αιτήματα στον ιδιωτικό τομέα θα κρίνει και την τύχη των δικών τους αιτημάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Φόρμουλα εναρμόνισης 'νόμων' ψευδοκράτους", γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατά τις επαφές της με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ θα επαναφέρει το θέμα εναρμόνισης των νομοθεσιών της Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους, με το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού γράφει ότι η καταστροφική φωτιά που αποτέφρωσε τεράστια έκταση του υδροβιότοπου Λεμεσού και κατάστρεψε ανυπολόγιστο αριθμό αποδημητικών πουλιών, ήταν προσχεδιασμένη, αφού σύμφωνα με λειτουργό του τμήματος δασών, πρόκειται για εμπρησμό.

Η "Χαραυγή" με τίτλο, "Ενωμένο και αγωνιστικό", γράφει ότι με δηλώσεις του κατά το χθεσινό συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Νίκος Κατσουρίδης έστειλε το μήνυμα ότι το κόμμα με ενωμένες τις γραμμές του και με πνεύμα αγωνιστικότητας θα αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις προεδρικές εκλογές. Αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί τον Τ/Κ ηγέτη να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Από την πλευρά του, ο Ντενκτάς ζήτησε συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, κάτι που απέρριψε ο κ. Αναν, λόγω βεβαρυμένου προγράμματος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται στην επίσκεψη του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στην Κύπρο και δημοσιεύει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες κατά την άφιξή του. Γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Γραφείο Προγραμματισμού θα αναθέσουν σε ξένους συμβούλους την ετοιμασία μελέτης, με στόχο τη διατήρηση των υπεράκτιων εταιρειών στο νησί, όταν η Κύπρος γίνει μέλος της ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)
(Ρ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 5 March 1998 - 12:19:45 UTC