Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η απαράδεκτη επιστολή του κατοχικιού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν ντεν Μπρουκ στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, οι δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300, η ανακάλυψη των λειψάνων ενός από τους 1.619 αγνοουμένους της τουρκικής εισβολής και η όξυνση στις σχέσεις ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" με τίτλο "Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ" γράφει ότι στη διένεξη παρενέβη χθες και ο υποψήφιος του Μετώπου Αγωνιστικών Δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές του 1993, Πασχάλης Πασχαλίδης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Αμερικανός Ειδικός Στντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, φθάνει αύριο στην Κύπρο μεταφέροντας την επίσημη θέση της Ουάσινγκτον, ότι οι πύραυλοι S-300 δεν πρέπει να έρθουν στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, κάτω από τον τίτλο "Δεν πετύχαμε θεαματικά αποτελέσματα" και σημειώνει την ικανοποίηση που εξέφρασε ο αξιωματούχος της ΕΕ από την πολιτική βούληση της Λευκωσίας. Αλλού σημειώνει ότι ο Πασχάλης Πασχαλίδης μίλησε και άφησε εκτεθειμένο τον Σπύρο Κυπριανού και χαρακτηρίζει ως "άλλο ένα σοβαρό ολίσθημα", τη δήλωση Κυπριανού αναφορικά με τη στάση Βάσου Λυσσαρίδη το 1993.

Η "Επιλογή" με τίτλο "Πρώτη γεύση της κόλασης", γράφει ότι η διεθνής διπλωματία άρχισε τις φορτικές πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση και αναφέρεται στις επισκέψεις Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, καθώς και στην αυριανή επίσκεψη Τόμας Μίλερ. Σε άλλο σημείο παραθέτει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, Κένεθ Μπέικον, με τις οποίες εκφράζει την άποψη ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S-300, μπορεί να αυξήσει την ένταση στην Κύπρο.

"Η Μάχη" με τίτλο "Κτυπά την πόρτα του Προεδρικού" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, αισθάνεται για πρώτη φορά απομονωμένος και αποδυναμωμένος, και επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της, γράφει ότι ο κ. Κυπριανού έχει ήδη προβεί σε παραστάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον να αποθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία για ίδρυση νέου κόμματος από τον Αλέξη Γαλανό. Αλλού γράφει ότι ως απαράδεκτη επέστρεψε χθες την επιστολή Ντενκτάς, η κυπριακή κυβέρνηση.

"Η Σημερινή" αναφέρεται επίσης στην επιστολή του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτω από τον τίτλο "Κυνική αξίωση Ντενκτάς για συνομιλίες δύο κρατών" και σημειώνει ότι παραμονές εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Ντενκτάς τίναξε στον αέρα κάθε προοπτική συνεννόησης. Αλλού αναφέρεται στην ανακάλυψη λειψάνων αγνοουμένου στην Ασσια και σημειώνει ότι πρόκειται για τον Αντρέα Κασάπη, ένα από τους πέντε Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον κατάλογο των 1.619 Ε/Κ και Ελλαδιτών αγνοουμένων.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Και χωρίς τους Τ/Κ θα αρχίσουν οι ενταξιακές", αναφέρεται στην ικανοποίηση Βαν ντεν Μπρουκ με τη στάση της Λευκωσίας, αλλά σημειώνει παράλληλα ότι ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, άφησε σαφώς να νοηθεί ότι η βρετανική προεδρία αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ, κατά τη συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ στο Λονδίνο. Αλλού γράφει ότι σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν καθημερινά αμέριμνοι ασθενείς, από την πρωτοφανή έλλειψη κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η "Χαραυγή" έχει τίτλο "Το χειρότερο αδιέξοδο από το '74" και προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια μετά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με τις οποίες υπογραμμίζει ότι οι φόβοι της αντιπολίτευσης, ότι λόγω της απαράδεκτης στάσης Ντενκτάς η Κύπρος οδηγείται στην οριστική διχοτόμηση, επιβεβαιώνονται. Σε άλλη είδηση γράφει ότι προμηνύεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ συντεχνιών και ξενοδόχων στη Λεμεσό, μετά τη διαπίστωση των συντεχνιών ότι 28 τουλάχιστον ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εγκαθιδρύσει δικούς τους κώδικες εργασιακών σχέσεων.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Επιστρέφεται στον αποστολέα", αναφέρεται στην επιστροφή από την κυπριακή κυβέρνηση της επιστολής Ραούφ Ντενκτάς στον κατοχικό ηγέτη ως "απαράδεκτης". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη διαφορά αναφορικά με τους γερανούς στη μαρίνα Λάρνακας και γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης έχει κινηθεί προς επίλυσή της.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 7 March 1998 - 8:24:10 UTC