Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή απόφαση των ΥΠΕΞ των "15" για τους όρους έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), οι δηλώσεις του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ για το Κυπριακό, η υποτίμηση της δραχμής και η απαγωγή δύο Ε/Κ ψαράδων από τους Αττίλες αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα στον κυριακάτικο Τύπο.

"Ο Αγών" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Αλυσιδωτές επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής" και γράφει ότι η χθεσινή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εντάξει τη δραχμή στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, με την παράλληλη υποτίμησή της, προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες και αντιρρήσεις. Πρωτοσέλιδα προβάλλει και τη χθεσινή απαγωγή δύο Ε/Κ ψαράδων, ενώ ψάρευαν στη θαλάσσια περιοχή "Κάππαρη", Παραλιμνίου, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Η Αστυνομία και τα Ηνωμένα Εθνη, προσθέτει, άρχισαν εντατικές προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τη χθεσινή απόφαση των ΥΠΕΞ των "15" και γράφει ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ενωση, μετά την άρση των γαλλικών αντιρρήσεων. Με βάση τη συμφωνία, προσθέτει, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 31 Μαρτίου, έστω κι αν οι Τ/Κ απορρίψουν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προβάλλει δηλώσεις του Ντιέγκο Γκόρτοβεζ στο ΚΥΠΕ και γράφει ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ βλέπει αμυδρές ελπίδες για συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, αλλά εξέφρασε αποφασιστικότητα να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

"Η Μάχη" προβάλλει χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στον LGR, στην οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για να καμφθεί η άρνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παρακαθήσει σε συνομιλίες και ότι αυτό θα εξαρτηθεί πολύ από τη στάση που θα πάρει το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρώπη. Προβάλλει τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ από την Ουάσιγκτον ότι Αμερικανοί βουλευτές κατήγγειλαν σατανική προσπάθεια της Τουρκίας να διαβρώσει μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία εδρών τουρκικών σπουδών, προκειμένουν να προωθήσει την προπαγάνδα της.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Κερδίθηκε η `μάχη' δεν τέλειωσε ο `πόλεμος' και προβάλλει δήλωση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ότι η ελληνική διπλωματία κέρδισε χθες ακόμη μια μάχη στο Εδιμβούργο, ξεπερνώντας ακόμη ένα εμπόδιο στον ακανθώδη δρόμο της Κύπρου να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ. Προβάλλει τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις έρευνες για διακρίβωση της τύχης και των υπολοίπων τεσσάρων Αμερικανών υπηκόων, που αγνοούνται από την τουρκική εισβολή, και ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης του Ανδρέα Κασάπη "αποτελεί προηγούμενο" για τις ΗΠΑ.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Απέσυρε η Γαλλία - Αρχίζουν ενταξιακές" αναφέρεται στην απόφαση των "15" για τους όρους έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - ΕΕ και γράφει ότι ανοικτή τηλεφωνική γραμμή είχε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο, για αλληλοενημέρωση ως προς την πορεία των διαβουλεύσεων στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των "15" στο Εδιμβούργο. Προβάλλει δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ, σε γερμανική εφημερίδα, ότι η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και το Κουρδικό αποτελούν για την Τουρκία ένα σοβαρό εμπόδιο για την ένταξή της στην ΕΕ.

"Η Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδό της προβάλλει δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, για την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη σχετικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές και γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσον η πρόταση διασφαλίζει ότι αυτές θα διεξαχθούν μεταξύ της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται σε δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απέρριψε την πρόταση Κληρίδη χαρακτηρίζοντάς την ως "Βυζαντινή ραδιουργία και κόλπο" που αποβλέπει δήθεν στην εξάλειψη των δικαιωμάτων των Τ/Κ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "πράσινο φως για τις ενταξιακές συνομιλίες, η Γαλλία απέσυρε τις αντιρρήσεις της", που αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση των "15". Προβάλλει δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, ότι τους δύο απαχθέντες από τους Αττίλες Ε/Κ ψαράδες επισκέφθηκε χθες γιατρός των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τους εξέτασε και διαπίστωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 15 March 1998 - 9:24:09 UTC