Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/03/1998 (ΚΥΠΕ) Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων στην ερμηνεία που ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δίνει στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, και η νέα αντιπαράθεση των συγγενών αγνοουμένων με αφορμή δηλώσεις Κύπριου του Καναδά, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Επίσης, προβάλλονται η άφιξη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ και οι δηλώσεις Σουηδού αξιωματούχου, που ήρθε χθες στην Κύπρο για επίσημες συνομιλίες, ενάντια στην άφιξη των S300.

"Ο Αγών" με τίτλο "Σε άνοιγμα τάφων προχωρεί η κυβέρνηση", αναφέρεται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που εκφράζει την αποφασιστικότητα για άνοιγμα τάφων σε κοιμητήρια στη Λευκωσία στα οποία βρίσκονται στρατιώτες αγνώστων στοιχείων. Αλλού, προβάλλει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι οι διαφωνήσαντες θα έχουν δυνατότητα στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, να εκφέρουν τις απόψεις τους.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ανευθυνότητες σε βάρος της υπόθεσης των αγνοουμένων" γράφει ότι ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί από Οικονόμο Χριστόφορο και Κύπριο του Καναδά, πλήττουν το θέμα και αναστατώνουν τους συγενείς αγνοουμένων. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δηλώσεις του Υφυπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις της Σουηδίας, Γκούναρ Λουντ, που επιβεβαίωσε ότι ήρθε στην Κύπρο για να συστήσει ματαίωση της ανάπτυξης των S300, ύστερα από μήνυμα των Βρετανών.

"Η Μάχη" με τίτλο "Ακελική νάρκη" προβάλλει τη χθεσινή δήλωση Λυσσαρίδη ότι κυπριακό κόμμα, που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας είναι το ΑΚΕΛ, είχε εκφράσει πρόσφατα εκτός Εθνικού Συμβουλίου, την άποψη για αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρις ότου πεισθούν να συμετάσχουν και οι Τ/Κ. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης που βρίσκεται στο Ισραήλ, συνοδεύοντας τη σύζυγό του για ιατρικές εξετάσεις, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της χώρας.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Επικίνδυνες ερμηνείες δίνουν οι Βρετανοί" αναφέρεται στην ερμηνεία που ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έδωσε στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ και επισημαίνει ότι οι δηλώσεις δημιουργούν προϋποθέσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Αλλού, γράφει ότι ο ΠΑΣΥΞΕ εισηγείται αναπροσαρμογή των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πρόκριμα για εξελίξεις οι επαφές Κόρντοβεζ" αναφέρεται στη σημασία της επίσκεψης στην Κύπρο, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και προσθέτει ότι οι ξένοι μεσολαβητές είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές άρσης του αδιεξόδου, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία δεν έχουν σαφές σχέδιο για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Τούρκοι έδωσαν στοιχεία για τρεις ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων σε Λευκωσία, Κοντεμένο και Δίκωμο, που αφορούν 381 νεκρούς αγνοουμένους.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Κομπίνα προκαλεί κρίση στο ΥΠΕΞ" αναφέρεται στη χθεσινή δίωρη στάση εργασίας στο Υπουργείο και εκτιμά ότι "προσωπικές σκοπιμότητες" κρύβονται πίσω από την αναπάντεχη διαφωνία του Υπουργού Οικονομικών, με τη συμφωνία σχετικά με τη θέση του πληρεξούσιου υπουργού. Αλλού γράφει ότι με επιστολή Αναν για διάλογο έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στους ισχυρισμούς του Μιχάλη Κυπριανού που διαμένει στον Καναδά, ότι 14 αγνοούμενοι βρίσκονται στη ζωή σε γειτονική χώρα προς την Κύπρο, αφού διασώθηκαν από Τούρκους ψαράδες στην Τουρκία, όταν αφέθηκαν να πεθάνουν στη θάλασσα. Αλλού γράφει ότι οι πιλότοι της "Γιουροσύπρια" έχουν κηρύξει "πόλεμο" κατά των συναδέλφων τους των Κυπριακών Αερογραμμών, για το θέμα επιβίωσης της εταιρίας ναυλωμένων πτήσεων.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι οι επιπτώσεις και οι αντιδράσεις στην Κύπρο από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ανάμικτες και αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι οι επιπτώσεις θα είναι οριακές. Αλλού, γράφει ότι η ΚΕΟ προετοιμάζεται για μείωση εξόδων και επιτάχυνση των παραγωγικών διαδικασιών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση των κερδών της.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΓ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 18 March 1998 - 8:24:11 UTC