Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-03-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

- Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις γύρω από την πρόταση Πάγκαλου για απαγορευμένη ζώνη πτήσεων πάνω από την Κύπρο, η προειδοποίηση της Αθήνας για αντίδραση σε περίπτωση που κτυπηθούν οι πύραυλοι S - 300, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του ΑΤΙ και οι επαφές του Ντιέγκο Κόρντοβεζ στη Γενεύη, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Λανθασμένη η απόφαση του ΔΗΚΟ" γράφει ότι σύμφωνα με προκαταρκτικό πόρισμα της επιτροπής που μελέτησε τα αίτια της πτώσης του κόμματος, η απόφασή του να απορρίψει την επίσημη πρόταση του ΑΚΕΛ για υποστήριξη Χρήστου Μαυρέλλη στις προεδρικές, ήταν λανθασμένη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι φοιτητές του ΑΤΙ κλιμακώνουν τα μέτρα τους και δεν θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Μόνιμο μορατόριουμ πτήσεων αντιπροτείνουν οι ΗΠΑ" γράφει ότι Οι ΗΠΑ θεωρούν ως μη παρακτική την πρόταση Πάγκαλου για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω απ[ό την Κύπρο και αντιπροτείνουν μόνιμο μορατόριουμ στις πτήσεις όλων των μαχητικών αεροπλάνων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι οι πιλότοι ζητούν να επιστραφούν στις Κυπριακές Αερογραμμές οι πτήσεις της Γιουροσύπρια, ενώ πραγματοποιείται σήμερα κρίσιμη συνάντησή τους με την εταιρεία.

"Η Μάχη" με τίτλο "Πρόβλημα σε καύσιμα" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, προέκυψε πρόβλημα τροφοδοσίας με καύσιμα συγκεκριμένων αρμάτων μάχης της Εθνικής Φρουράς, θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ήδη η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής. Αλλού γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού προχωρεί προς ομαλοποίηση των σχέσεών του με το ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση Κληρίδη, αναζητώντας τρόπους για επιστροφή των διαφωνούντων.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αποτροπή της κρίσης μελετούν οι Αμερικανοί" γράφει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεδομένου του υφισταμένου αδιεξόδου, αναζητεί τρόπους για αποτροπή της διπλωματικής κρίσης και της αντίστοιχης στρατιωτικής στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Γενικό της Γραμματέα, η ΠΑΣΥΔΥ θα διεκδικήσει αυξήσεις και ωφελήματα, αλλά με υπευθυνότητα, με βάση τα οικονομικά δεδομένα του τόπου και στα πλαίσια του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Η προειδοποίηση της Αθήνας εφαρμογή του δόγματος" γράφει ότι οι Αμερικανοί επεξεργάζονται νέα σενάρια με έμφαση στην προώθηση συμφώνου μη επίθεσης, προκειμένου να μπλοκάρουν την άφιξη των πυραύλων S - 300, ενώ σχεδιάζονται τρόποι αντίδρασης στις απειλές της Αγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι παρατηρούνται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για διατήρηση της εργατικής ειρήνης στα λιμάνια, υπό την πίεση των συντεχνιών για κινητοποιήσεις από τις 2 Απριλίου.

"Η Χαραυγή" με τίτλο "Νέα ερωτηματικά για τους S - 300", γράφει ότι η δήλωση Πάγκαλου ότι ήταν εν γνώσει και σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση που υπέβαλε την πρόταση για μορατόριουμ πτήσεων και η "πολυγλωσσία", όπως υποστηρίζει, των κυβερνώντων σε Κύπρο και Ελλάδα, δίνει νέα διάσταση στο θέμα και δημιουργεί ερωτηματικά. Αλλού αναφέρει ότι κλείνουν οριστικά τα λιμάνια απο τις 2 Απριλίου, αφού καμμιά θετική εξέλιξη δεν έχει προκύψει στην προειδοποίηση των συντεχνιών, αναφορικά με την πλήρωση της θέσης διευθυντή εκμετάλλευσης των λιμανιών.

Η Αγγλόφωνη "Cyprus Mail", αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έκλεισε χθες την πόρτα στις διακοινοτικές συνομιλίες, λίγο πριν από τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, που θα γίνει αύριο στη Γενεύη. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, και ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Γιώργος Βασιλείου, αντάλλαξαν χθες με δηλώσεις τους, διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση της οικονομίας.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ελπίζει πως η αυριανή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ του Κόφι Αναν και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μπορεί να βοηθήσει στην επανάληψη των συνομιλιών στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Κένεθ Μπριλ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του έχει απορρίψει την πρόταση της Ελλάδας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, επειδή δεν τη θεωρεί ως μια πολύ πρακτική ιδέα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 March 1998 - 8:24:10 UTC