Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/04/1998 (ΚΥΠΕ) Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης που άρχισαν επίσημα στις Βρυξέλλες και οι δηλώσεις ξένων αλλά και Κυπρίων αξιωματούχων αναφορικά με το θέμα, οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου Πρόεδρου Μπόρις Γέλτσιν για παράδοση των S300 στην Κύπρο, και οι δηλώσεις Ντίνου Μιχαηλίδη και Αλέξη Γαλανού για ίδρυση νέου κόμματος, είναι μερικά από τα κύρια θεματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" έχει τίτλο "Διαβεβαιώσεις Γιέλτσιν στον Ακη Τσοχατζόπουλο για τους S300" και γράφει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε στον Ελληνα Υπουργό Εθνικής Αμυνας, σε συνάντησή τους στην Μόσχα, ότι η χώρα του θα παραδώσει τους αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Κύπρο. Σε άλλη είδηση προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και του βουλευτή Αλέξη Γαλανού ότι η ίδρυση νέου κόμματος είναι ζήτημα χρόνου.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί την κύρια είδησή της "Καταλύτης για το Κυπριακό η ενταξιακή πορεία", σημειώνοντας ότι αυτή είναι η κοινή εκτίμηση Λευκωσίας, Λονδίνου, Ουάσινγκτον και Αθήνας. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, με τις οποίες τονίζει ότι υπάρχει άριστη συνεργασία αναφορικά με την ενημέρωση στους εκάστοτε χειρισμούς της κυβέρνησης της Ελλάδας και της Κύπρου.

"Η Μάχη" με τίτλο "Γέλτσιν: Ναι στους πυραύλους" κι επικαλούμενη το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, γράφει ότι η Μόσχα θα προχωρήσει στην παράδοση των S300 στην Κύπρο και σημειώνει ότι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Γέλτσιν είναι ενδεικτική του μεγάλου ρωσικού ενδιαφέροντος στην ανάπτυξη των σχέσων με την Ελλάδα στον στρατιωτικό τομέα. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ερευνά διακριτικά πληροφορίες για ανάμειξη δύο γνωστών Ελληνοκυπρίων, κατοίκων Λονδίνου, σε διεθνές παράνομο κύκλωμα εμπορίας όπλων.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στην αναστάτωση στα Λύκεια λόγω των αλλαγών στον Οδηγό Σπουδών με τίτλο "Ενοχο το Υπουργείο Παιδείας" και σημειώνει ότι η Γενική Εισαγγελία, με γνωμάτευσή της, δικαιώνει τους μαθητές των κλασσικών τμημάτων των Λυκείων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι διπλωματική εργολαβία ανέλαβαν από κοινού Γερμανία και Γαλλία για στήριξη της Τουρκίας και τη σύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, κάτω από τον τίτλο "Πρώτη προτεραιότητα η λύση και όχι η ένταξη", σημειώνοντας ότι παράλληλα κάλεσε τους "15" ομολόγους του να μην θυματοποιηθεί η Κύπρος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τρίτων χωρών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροχιοδρομήσει τις διαδικασίες εκποίησης των Χημικών Βιομηχανιών, σημειώνοντας ότι οι οφειλές τους προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 40 εκ. λίρες και προς την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία σε 12 εκ. λίρες.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίλτο "Ξεπουλούν τους ημικρατικούς οργανισμούς", προβάλλει καταγγελία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για ύπαρξη καλοστημένου στρατηγικού σχεδίου, από πλευράς του μεγάλου κεφαλαίου και των υπηρετών του στην κυβέρνηση με στόχο το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι φοιτητές του ΑΤΙ θα κατασκηνώσουν έξω από το Προεδρικό, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη αρνητική αντιμετώπιση των αιτημάτων τους από μέρους της κυβέρνησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Μail" έχει τίτλο "Οι συνομιλίες με την ΕΕ αρχίζουν" και προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, με τις οποίες εκφράζει την ελπίδα ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προωθήσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στα αυστηρά μέτρα για εξοικονόμηση νερού, σημειώνοντας ότι οι διαθέσιμες ποσότητες νερού είναι αρκετές για να καλύψουν μόνο το ένα τρίτο των ελάχιστων αναγκών.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)
(Μ.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 April 1998 - 8:24:17 UTC