Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1998 (ΚΥΠΕ) Η άφιξη του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην Κύπρο για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι δηλώσεις του Ντιέγκο Κόρντοβεζ και η χθεσινή σύλληψη του βουλευτή Μάριου Ματσάκη από την Αστυνομία των Βάσεων Δεκέλειας είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Πρώτα λύση και μετά ένταξη στην ΕΕ" γράφει ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν έμμεσα ότι η Κύπρος δεν θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν δεν επιλυθεί πρώτα το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με πρωταρχικό στόχο την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κύπρο για σειρά επαφών.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Με απαντήσεις στο χέρι θα φύγει ο Χόλμπρουκ", ότι μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, οι Αμερικανοί απεσταλμένοι στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλερ, ο οποίος υπέβαλε από προχθές πακέτο ιδεών για διάσπαση του αδιεξόδου στο Κυπριακό στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς, διεξάγουν από χθες το βράδυ τις επαφές τους στις δυο πλευρές της Λευκωσίας. Εξάλλου αναφέρει ότι ο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ κάλεσε χθες την κυβέρνηση της Τουρκίας να ασκήσει πιέσεις στους Τ/Κ ώστε να συμμετάσχουν στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Δυναμική παρέμβαση" γράφει ότι μετά από δύο συναντήσεις του με τον Ραούφ Ντενκτάς, που διήρκεσαν συνολικά πάνω από τρεις ώρες ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ομολόγησε έμμεσα ότι απέτυχε να εξασφαλίσει οποιαδήποτε δέσμευση της τουρκικής πλευράς να επαναρχίσει το διακοινοτικό διάλογο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι στον Τάσσο Παπαδόπουλο θα προσφερθεί η υπό δημιουργία θέση αναπληρωτή προέδρου στο ΔΗΚΟ από το Σπύρο Κυπριανού ώστε να εξουδετερώσει την αντίδραση των αμφισβητιών και να εδραιωθεί στην πρωτοκαθεδρία του κόμματος.

"Η Σημερινή" στο σημερινό της πρωτοσέλιδο κατηγορεί το ΚΥΠΕ ότι από λάθος μετάφραση του ΚΥΠΕ δηλώσεων του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ εξετέθη η Κύπρος. Αναφέρεται επίσης στις σχετικές σκληρές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις δηλώσεις του κ. Κόρντοβεζ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι στη λογική της εξελικτικής "συνομοσπονδίας" κινούνται τα σχέδια δράσης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που ήρθε ψες στην Κύπρο και αναμένεται να έχει ένα 48ωρο επαφών και διαβουλεύσεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Υποβολή εγγράφου μελετά ο Χόλμπρουκ" ότι μέσα στις προθέσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είναι η καταγραφή εισηγήσεων επί πτυχών του Κυπριακού στις οποίες οι θέσεις των δυο πλευρών δεν είναι αγεφύρωτες και η υποβολή του εγγράφου αυτού στους Κληρίδη και Ντενκτάς πριν την αναχώρησή του αύριο Κυριακή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τελεσιγραφικά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη οι γονείς αξιώνουν οριστική επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με την εξεταστέα ύλη των προεισαγωγικών εξετάσεων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο πίσω..." γράφει ότι την αμερικανική "πρωτοβουλία" αμφισβήτησε χθες και ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης γνώρισε χθες και από μέσα τα κρατητήρια των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, όταν συνελήφθη από την αστυνομία των Βάσεων για πρόκληση ανησυχίας.

Η "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φθάνει ο Χόλμπρουκ" ότι έφθασε χθες στην Κύπρο ο Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με πακέτο το οποίο θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι ο απεσταλμένος της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ δήλωσε χθες μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ότι τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 April 1998 - 9:24:12 UTC