Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-04-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1998 (ΚΥΠΕ) Το αίτημα που εκφράστηκε χθες στη Βουλή για λήψη μέτρων εναντίον των Βρετανών των βάσεων για τη σύλληψη του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, πληροφορίες σχετικά με το παρασκήνιο στο Κυπριακό, οι εκτιμήσεις του αρμόδιου για τον τουρισμό Υπουργού επί του θέματος των μαρίνων και το χθεσινό προσκύνημα Τ/Κ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Μέτρα κατά βάσεων ζήτησε χθες η Βουλή" γράφει ότι η Βουλή, ως απάντηση στη σύλληψη του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, ζήτησε τη λήψη μέτρων κατά της Βρετανίας και των βάσεών της στην Κύπρο, αλλά και τη σύλληψη του Διοικητή των Βάσεων Δεκέλειας καθώς και των αστυνομικών που συνέλαβαν το βουλευτή. Σε άλλο σημείο παραθέτει φωτογραφία και αναφέρεται στο χθεσινό προσκύνημα 1.314 Τ/Κ στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, για τη γιορτή των Μουσουλμάνων "Κουρμπάν Μπαϊράμ".

Η "Αλήθεια" με τίτλο "SOS Ρολάνδη για τον τουρισμό" αναφέρεται στο χθεσινό δραματικό, όπως το χαρακτηρίζει, μήνυμα του αρμόδιου υπουργού για τον τουρισμό, Νίκου Ρολάνδη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι η κυβέρνηση θεωρεί το θέμα των μαρίνων ως εξαιρετικά επείγον, ζητώντας από τη Βουλή να εγκρίνει τους σχετικούς κανονισμούς. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ, σχετικά με προχθεσινή πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών της χώρας και παραβίαση του FIR Λευκωσίας.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ψάχνουν για ίχνη των S - 300" εκτιμά ότι οι κυπριακές αρχές ασφαλείας είναι έντονα προβληματισμένες και αγανακτισμένες με την προχθεσινή πτήση ισραηλιτικών μαχητικών εντός του FIR Λευκωσίας, την οποία η εφημερίδα συνδέει με προσπάθεια να ανακαλυφθούν ίχνη των πυραύλων S - 300. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις αρχές των βρετανικών βάσεων για διεξαγωγή των επόμενων στρατιωτικών γυμνασίων των Βρετανών στην περιοχή Βυζακιάς και όχι στον Ακάμα και στη συνέχεια στις βρετανικές βάσεις.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Να συλληφθούν" αναφέρεται στη χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ στη Βουλή, με την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να συλληφθεί ο Διοικητής των βρετανικών βάσεων, ο αρχηγός της Αστυνομίας των βάσεων και οι αστυνομικοί που συνέλαβαν το βουλευτή Μάριο Ματσάκη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, οι Τόμας Μίλερ και Νίκολας Μπερνς προωθούν την ιδέα σύγκλησης τον Ιούνιο Διεθνούς Διάσκεψης τύπου Ντέϊτον για το Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Κύπρος: Απορρίπτεται χωριστή Τ/κ οντότητα" γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, με την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, απορρίφθηκε η "υποχώρηση σε θέματα που αφορούν τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας" καθώς και η αποδοχή του όρου "acknowledgement", που προβάλλει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Γράφει, επίσης, ότι σοβαρό θέμα τάξεως δημιουργήθηκε λόγω της αναχώρησης του Ιταλού ΥΦΕΞ, Πιέρο Φασσίνο, από τα κατεχόμενα, από "άγνωστο σημείο της γραμμής αντιπαράταξης," και όχι από το Λήδρα Πάλας, χωρίς να ειδοποιήσει κανένα.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Μελετούμε ιδιωτικοποίηση των πάντων," αναφέρεται σε σχέδια της κυβέρνησης για παραχώρηση της μαρίνας της Λάρνακας στον ιδιωτικό τομέα και ότι εξ υπουργών Επιτροπή θα μελετήσει "θέματα μερικής ή ακόμα ολικής αποκρατικοποίησης σε όλους τους τομείς." Γράφει ακόμα για "αποδεδειγμένη ανάμειξη μελών της Αστυνομίας σε λαθρεμπόριο" με τα κατεχόμενα και την επανειλημμένη αναφορά του βουλευτή, Κίκη Γιάγκου, στα "κακώς έχοντα" στο Αστυνομικό Σώμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην απόφασή της να ζητήσει από τη κυβέρνηση τη λήψη νομικών μέτρων κατά των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων, για την σύλληψη την περασμένη βδομάδα του βουλευτή Μάριου Ματσάκη. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι η γυναίκα με τον ιό του AIDS, η οποία κατηγορείται για σκόπιμη έκθεση των ερωτικών της συντρόφων στον επικίνδυνο ιό, αρνείται τις κατηγορίες.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο τον ερχόμενο Ιούνιο, προσθέτοντας ότι Θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ελλάδος που θα επισκεφθεί το νησί από το 1960. Αλλού, προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Κόση, ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και στην Κύπρο, η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΓ/ΚΚ/ΓΠ)

(Γ.Γ.)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 April 1998 - 11:25:41 UTC