Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/05/1998 (ΚΥΠΕ) Δυο μόνο απογευματινές κυπριακές εφημερίδες κυκλοφόρησαν σήμερα λόγω της χθεσινής αργίας. Σε αυτές προβάλλεται η επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο οποίος έφθασε χθες στο νησί για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η "Απογευματινή" με κύριο τίτλο "Υποφέρει και από το συκώτι" γράφει ότι μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το δράμα του ιερωμένου φορέα του ιού του AIDS, μετά τη διάγνωση πρόσφατα και σοβαρής πάθησης στο συκώτι. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η φυματίωση επιστρέφει στην Κύπρο με την εισαγωγή αλλοδαπών καλλιτέχνιδων και οικιακών βοηθών από ασιατικές χώρες. Οσον αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, γράφει κάτω από τον τίτλο "Σε ρόλο πυροσβέστη ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ" ότι στα θέματα έντασης που δημιουργεί το Κυπριακό, ενόσω παραμένει ανοικτό, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί επίσημοι σ' αυτό το στάδιο ακούνε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και περιορίζονται σε ερωτήσεις, από τις οποίες ωστόσο διαφαίνεται ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στα θέματα που "απειλούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ το Κυπριακό δεν έχει τραγικές συνέπειες μόνο για το λαό της Κύπρου αλλά δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή. Σε άλλο θέμα επισημαίνεται ότι σε όμιλο Λεμεσιανών μεγαλοεπιχερηματιών αναμένεται να δοθεί η μια από τις δυό άδειες για τη δημιουργία καζίνου, με τη βοήθεια Λεμεσιανών ψηλά ιστάμενων στον κυβερνητικό μηχανισμό. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι οι χθεσινοί γιορτασμοί της Εργατικής Πρωτομαγιάς έδειξαν την αποφασιστικότητα χιλιάδων εργαζομένων να διεκδικήσουν αύξηση των απολαβών τους και να προστατεύσουν τις βασικές τους κατακτήσεις. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για την εμμονή των εργοδοτικών και κυβερνητικών παραγόντων να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ΑΤΑ και το δικαίωμα της απεργίας.

"Η Δειλινή" προβάλλει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Παράθυρα αναγνώρισης" τις δηλώσεις Χόλμπρουκ ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθούν με το καθεστώς που γνωρίζουμε. Παράλληλα ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τον Ντενκτάς ως τον ηγέτη, ο οποίος έχει επιλεγεί μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας στη βόρεια Κύπρο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι απαράδεκτο θεωρεί τον Ντενκτάς ο Νίκος Αναστασιάδης και καλεί τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να στραφεί προς την τουρκική πλευρά ώστε να μεταβληθεί η στάση της, διαφορετικά, παρατηρεί, εις μάτην αγωνίζεται ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ. Εξάλλου γράφει ότι σήμερα ή το αργότερο αρχές της άλλης εβδομάδας ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προχωρήσει στο διορισιμό νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας. Επίσης επισημαίνεται ότι τον άμεσο τερματισμό των διαδικασιών για υλοποίηση της δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης, πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, και την πλήρη ενημέρωση επί όλων των λεπτομερειών, ζητά ο Δήμαρχος Λάρνακας Γεώργιος Λυκούργος, με επιστολή που απέστειλε χθες στους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ζητώντας τη λήψη μέτρων για περαιτέρω ενίσχυση και εμπέδωση της ελευθεροτυπίας, η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) εκφράζει παράλληλα ανησυχία για το γεγονός ότι "υπάρχουν εμπόδια, περιορισμοί και ελλείμματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία, ελευθερία και αυτονομία".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
(Μ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 2 May 1998 - 7:24:09 UTC