Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/05/1998 (ΚΥΠΕ) Το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος αποτελεί την κύρια είδηση στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι οποίες αναφέρονται επίσης σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και την υπόθεση των αγνοουμένων.

"Ο Αγών" κάτω από τον κύριο τίτλο "Βαρύ κλίμα για τον Σπύρο Κυπριανού", υποστηρίζει ότι μέσα από τις ομιλίες των περισσοτέρων ομιλητών, έντονη είναι η απαίτηση να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Γράφει ότι κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, προτρέποντάς τον να πείσει τον Ντενκτάς να αποσύρει τους όρους του για να επανέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών.

"Η Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σπύρο, αποχώρησε" γράφει ότι από τη σημερινή ομιλία του Σπύρου Κυπριανού, και την τοποθέτησή του αν προτίθεται και πότε να αποχωρήσει, καθώς και την ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου, θα εξαρτηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις στο ΔΗΚΟ. Προβάλλει ομιλία του Τ/Κ πολιτικού Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, στο Λονδίνο, στην οποία ανέφερε ότι η πολιτική Ντενκτάς οδηγεί τόσο την Τουρκία όσο και τους Τ/Κ σε περιπέτειες.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Να συλληφθεί ο προκλητικός Αττίλας" και γράφει ότι ο καθηγητής Γιαλτσίν Κιουρτιούκ, που υπηρετούσε ως αξιωματικός κατά την τουρκική εισβολή, δεν έδωσε ουδεμία νεότερη πληροφορία στην κατάθεσή του στη Γενική Εισαγγελία. Αναφέρεται στη σύλληψη δύο νεαρών για υπόθεση ναρκωτικών, και γράφει ότι η αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει οργανωμένο δίκτυο ναρκωτικών που διενεργούσε λαθρεμπόριο νακρωτικών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ο Ντενκτάς εκβιάζει ξανά τους ΟΗΕδες" γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί άσκησαν διπλό βέτο στην αίτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τον καθορισμό νέων οδηγιών που αφορούν το Κυπριακό και ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση των "πέντε" κατά την οποία συζητήθηκε επιστολή του Κόφι Αναν. Προβάλλει δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών ότι θα μειωθούν τα τέλη κλήσεων εξωτερικού και θα αυξηθούν τα τέλη των τοπικών τηλεφωνημάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΔΗΚΟ:Ξεκαθάρισμα προθέσεων" γράφει ότι το πρόβλημα αιχμής είναι η σύγκληση του Εκλογικού Συνεδρίου και αναφέρει ότι παραιτήθηκαν ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε πλήρη αδιέξοδο οδηγείται για άλλη μια φορά το θέμα των αγνοουμένων, αφού ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να προχωρήσει η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς, του Ιουλίου του 1997.

"Η Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Συναινετική φόρμουλα" γράφει ότι το αίσθημα ευθύνης για την κρίσιμη φάση που περνά το ΔΗΚΟ και το καθήκον των στελεχών για την πάρα πέρα πορεία του ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίας. Γράφει ότι σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ για σύκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία, στις 25 Μαίου, λόγω των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των 14 και της Ελλάδας και των συνεχών προκλήσεων της Αγκυρας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι το κατοχικό καθεστώς ανανέωσε για άλλες τρεις ημέρες την παράνομη κράτηση των τριών Ελλαδιτών τσιγγάνων, οι οποίοι απήχθησαν τη Δευτέρα, και ότι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που τους επισκέφθηκαν, είπαν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Αναφερόμενη στο συνέδριο του ΔΗΚΟ γράφει ότι συζητείται πρόταση για δημιουργία θέσης αναπληρωτή προέδρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)
(Μ.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 17 May 1998 - 8:24:18 UTC