Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-05-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,29/05/1998 (ΚΥΠΕ) Η καταψήφιση χθες στη Βουλή των φορολογικών μέτρων και οι αντιδράσεις γύρω από το θέμα, η απόφαση για το νέο τρόπο χρηματοδότησης και διαχείρισης των αεροδρομίων και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των φοιτητών του ΑΤΙ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερικνό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Καταψηφίστηκε φορολογικό πακέτο", γράφει ότι με τις αρνητικές τοποθετήσεις των συνεργαζομένων ΕΔΕΚ και ΕΔΗ, η βουλή με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε χθες το πρώτο μέρος φορολογικού πακέτου που κατατέθηκε στη βουλή και εκτιμά ότι το γεγονός έστειλε σημαντικά πολιτικά μηνύματα, όσον αφορά το μέλλον της συνεργασίας στους κόλπους της κυβέρνησης. Σε άλλο σημείο, τονίζει το γεγονός ότι παρουσιάστηκε η πρώτη διαφωνία μέσα στην κυβέρνηση, αφού ο Υπουργός Αμυνας, που προέρχεται από την ΕΔΕΚ, διαφώνησε με τα φορολογικά μέτρα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Φρένο στις φορολογίες μέχρι τον Οκτώβρη", γράφει ότι δεν πέρασε το αιφνιδιαστικό φορολογικό πακέτο του Υπουργού Οικονομικών, αφού η βουλή απέρριψε τις προτάσεις του και σημειώνει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο από τη φύση του δεν μπορεί να ξαναπαρουσιστεί στη βουλή πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αλλού γράφει ότι η οργάνωση των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ αντιδρά εντονα, κυρίως στην αύξηση του ΦΠΑ και έχει ήδη αποστείλει κατεπείγον μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας έκπληξη για την ξαφνική εξαγγελία των μέτρων.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Οχι είπε χθες η βουλή στο χαράτσι Χριστοδούλου", γράφει χαρακτηριστικά ότι το νομοθετικό Σώμα πέταξε "στο καλάθι των αχρήστων" το πακέτο του Υπουργού Οικονομικών και σημείωνει ότι 33 βουλευτές ψήφισαν εναντίον, 17 υπέρ, ενώ υπήρξε μια αποχή. Αλλού υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας καθοδηγείται από "αυτόματο πιλότο", κατά την έκφρασή της, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν, σημειώνοντας ότι "όλοι απουσιάζουν και όποιος θέλει αποφασίζει".

Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Οχι, κύριε Χριστόδουλε", εκτιμά ότι η φορολογική ενέδρα, όπως χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο με τα φορλογικά μέτρα, έγινε "μπούμεραγκ" για την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να ανεπιτυχώς να επιβάλει στο λαό, φορολογική χιονοστιβάδα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος, από την ημέρα πρόσληψής του, μέχρι την αφυπηρέτησή του, στοιχίζει στο κράτος μισό εκατομμύριο λίρες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αιφνίδια φορολογική χιονοστιβάδα στο κενό", εκτιμά ότι η χθεσινή καταψήφιση από τη βουλή των φορολογικών μέτρων εσήμανε την πρώτη κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αφού ΕΔΕΚ και ΕΔΗ αντέδρασαν σε αυτές τις επιλογές και σημειώνει ότι παρόλον ότι κάποιες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει, ουδείς ανέμενε το είδος, το εύρος και κυρίως το ύψος των φορολογιών. Αλλού γράφει ότι σημαντική ελλαδοκυπριακή σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, κατά την οποία θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης των αυξανομένων δυτικών πιέσεων για μη εγκατάσταση των πυραύλων S - 300.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αποκαλυπτήρια ασυνέπειας", γράφει ότι η βουλή με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε χθες τα φορολογικά μέτρα που κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση και σημειώνει ότι νωρίτερα το νομοθετικό Σώμα είχε απορρίψει τροπολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, για έγκριση του νομοσχεδίου για ένα μήνα. Σε άλλο σημείο εκτιμά ότι με βάση τα όσα είπε χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, οι ιδιωτικοποιήσεις θα ακολουθήσουν μετά τα αεροδρόμια, και στις μαρίνες και τα λιμάνια.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η βουλή απορρίπτει πακέτο φορολογικών μέτρων", εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Κληρίδη δέχθηκε μια "ταπεινωτική ήττα", όταν χθες βράδυ οι βουλευτές καταψήφισαν τις προτάσεις για αυξήσεις των φόρων, που σχεδιάστηκαν για να μειώσουν το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Αλλού γράφει ότι τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των κυπριακών αεροδρομίων θα αντιμετωπίσουν τη σθεναρή αντίδραση από πλευράς της Βουλής.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων "με ένα καταπελτικό κτύπημα στην κυβέρνηση", απέρριψε ψες το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων που σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους με 143 εκ. λίρες. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας θα εφαρμόσει νέα αυστηρά μέτρα για να περιορίσει το φόρο αίματος στην άσφαλτο, αφού ύστερα από μια βδομάδα συνεχόμενων θανατηφόρων δυστυχημάτων, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΔΠ/ΓΠ)
(Γ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 29 May 1998 - 7:24:06 UTC