Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/06/1998 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές στην Κύπρο του Γενικού Διευθυντή της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Βαν ντερ Πας, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που δικαιώνει το Λένα Κάκκουρα και εκτιμήσεις γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Συνεχίζονται οι προσπάθειες για συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές", γράφει ότι καταβάλλεται προσπάθεια συμμετοχής των Τ/Κ στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ενταξιακς διαπραγματεύσεις. Σε άλλο σημείο γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν πως είναι θετικό αλλά όχι αρκετό βήμα η συμφωνία για το μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων το μεγάλο εμπόδιο στις ενταξιακές", αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Ομάδας Εργασίας της ΕΕ, ο οποίος αναμένει ότι το ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών θα είναι το πρώτο για το οποίο θα παρουσιαστούν κάποιες δυσκολίες. Αλλού εκτιμά ότι είναι απίθανη πλέον η συνένωση των επιτροπών συγγενών των Αγνοουμένων, μετά τη χθεσινή "νεροποντή", όπως τη χαρακτηρίζει, μεταξύ τους.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δεν παραιτείται ο Π. Χατζηλοϊζου", γράφει ότι κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερώσει τον Αρχηγό Αστυνομίας για την απόφαση αντικατάστασής του και προβάλλει πληροφορίες ότι ο κ. Χατζηλοϊζουν θα υποβάλει παραίτηση μόνο καθ' υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε την πληρωμή αποζημιώσεων 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του Λένα Κάκκουρα, ο οποίος είχε σκοτωθεί από αστυνομικούς.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Περίεργη κίνηση των ΗΠΑ" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, Αμερικανοί υπήκοοι στη Κύπρο έλαβαν επιστολή από την πρεσβεία της χώρας, με την οποία καλούνται να την ενημερώσουν για τον αριθμό των μελών της οικογένείας τους. Αλλού εκτιμά ότι η κυβέρνηση έβαλε μπρος για τη μετοχοποίηση οργανισμών υπό κρατικό έλεγχο, αρχής γενομένης από τις εταιρείες του δημοσίου, αφού μετά τις Κυπριακές Αερογραμμές, ακολουθεί το "Φιλοξενία", το Συνεδριακό Κέντρο, το "Χίλτον", και οι Δασικές Βιομηχανίες.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Διαβεβαιώσεις από ΕΕ για ενταξιακή πορεία", γράφει ότι εκφράζεται ικανοποίηση από τις δηλώσεις Βαν ντερ Πας για εμπλοκή των Τ/Κ στις ενταξιακές, αφού χαρακτήρισε ως "πλήρη" την πρόταση Κληρίδη προς τους Τ/Κ για συμμετοχή τους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου προειδοποιούν για καλοκαίρι στο σκοτάδι και προσθέτει ότι όλες ανεξαίρετα οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ αποφάσισαν απεργιακά μέτρα, που αρχίζουν στις 11 Ιουνίου.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Ανάγκη αξιοκρατίας" αναφέρεται στην έκθεση του Επιτρόπου Διοικήσεως, από την οποία, σύμφωνε με την εφημερίδα, εξάγεται ότι κρατικές υπηρεσίες "γράφουν στα παπούτσια τους" εισηγήσεις του Επιτρόπου σε 14% των περιπτώσεων. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί για την κατάσταση στο Κυπριακό και να συζητήσει για το τί πρέπει να γίνει, δεδομένου του αδιεξόδου στο πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ο Κληρίδης σνομπάρει τη Βασίλισσα", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν παρέστη στην τελετή εορτασμού των γενεθλίων της Βασίλισσας της Βρετανίας, αντιδρώντας στο γνωστό πρόσφατο δημοσίευμα των "Σάντεϊ Τάϊμς". Αλλού γράφει ότι ο 28χρονος σερβιτόρος που δικοζόταν για έκθεση δύο γυναικών στον κίνδυνο του AIDS, βρέθηκε χθες ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 6 June 1998 - 7:24:20 UTC