Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1998 (ΚΥΠΕ) Η αναμενόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψη του Ντιέγκο Κόρντοβεζ στην Κύπρο, οι πληροφορίες για δοκιμή των πυραύλων S - 300 από Κυπρίους στη Ρωσία αυτό το μήνα, οι εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία, και πληροφορίες γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για τις φιλελευθεροποιήσεις είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αποζημιώσεις 4 εκατομμυρίων δολαρίων ζητά η Συρία από την Αρχή Ηλεκτρισμού" γράφει ότι λόγω της μη απορρρόφησης από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου μαζούτ 100.000 τόνων από τη Συρία δεν μπαίνει σε εφαρμογή το συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ ΑΗΚ και Συρίας με αποτέλεσμα η Συρία να απαιτεί την καταβολή αποζημιώσεων 4 εκ. δολαρίων από την ΑΗΚ. Γράφει πως Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματικοί ετοιμάζονται για δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από περιοχή στην Τουρκία.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Ρωσικά φτερά θα φέρουν τους πυραύλους" αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΑΜ της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν περί "τρέλλας" σε περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο και τις αντιπαραθέτει με τις δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ για το "άμεμπτο" του συμβολαίου Ρωσίας - Κύπρου όσον αφορά τη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο, σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση το ζητήσει. Αλλού γράφει ότι ο Γ.Γ. της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, Χοσέ Κουτιλέϊρο, δήλωσε ότι η Κύπρος θα μετάσχει σε δραστηριότητες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης παράλληλα με τον ενταξιακό διάλογο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Χρυσή τομή αναζητούν Αμερικανοί και Βρετανοί" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, Αμερικανοί και Βρετανοί επεξεργάζονται διπλωματικά "κόλπα" για την εξεύρεση χρυσής τομής, ώστε να ικανοποιηθεί και ο Ντενκτάς και η Κυπριακή Δημοκρατία από το περιεχόμενο του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι παρατηρείται "άγριο παρασκήνιο" για απομάκρυνση του Αρχηγού της Αστυνομίας, Πανίκου Χατζηλοϊζου.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Αδυσώπητες υποδείξεις για περικοπές - φόρους", γράφει ότι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο εισηγείται σκληρά μέτρα για την περιστολή του ρυθμού επέκτασης των κρατικών δαπανών, που περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ και επιβολή και άλλων φορολογιών αν παραστεί ανάγκη, καθώς και κατάρηγση της ΑΤΑ. Αλλού γράφει ότι όπως ανακοίνωσε ο Αρχηγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, πριν από το τέλος του μήνα, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς θα δοκιμάσουν σε ρωσικό έδαφος τους πυραύλους S - 300.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Νέος κύκλος βολιδοσκοπήσεων", γράφει ότι αρχές Ιουλίου αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο και να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, στενοί συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη, καταβάλλουν προσπάθειες "κατευνασμού" της ηγεσίας των Ενωμένων Δημοκρατών, μετά τις επικρίσεις στελεχών του ΔΗΣΥ για το διορισμό του Γιώργου Βασιλείου ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος θα δοκιμάσει τους S - 300 αυτό το μήνα", αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Αρχηγού της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ότι η ΕΦ θα δοκιμάσει τους S - 300 σε ρωσικό έδαφος, αργότερα αυτό το μήνα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές διέψευσαν πληροφορίες στο χθεσινό Τύπο, ότι η εταιρεία έχει εκπονήσει σχέδιο για αντικατάσταση του στόλου της.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 11 June 1998 - 7:24:06 UTC