Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/06/1998 (ΚΥΠΕ) Το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S300 καθώς και οι εντεινόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας, το θέμα των προσυννενοημένων προσφορών, το αυριανό Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος και οι δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας αναφορικά με τις προοπτικές ένταξης της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελούν τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Κατονομάσθηκε το πρόσωπο που μίλησε για τις προσυννενοήσεις", και αναφέρεται σε νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος, που αυξάνουν τα ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση των προσυννενοημένων προσφορρών. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, γράφει ότι ο Νοέμβριο θα παραδοθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πυραύλοι S300.

"Η Μάχη" με τίτλο "Εφτασαν τα ραντάρ επιμένουν οι Τούρκοι", γράφει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να επιδοθεί σε πρωτοφανές, όπως το χαρακτηρίζει, όργιο κατασκοπείας, σε όλες τις παράλιες χώρες της Μεσογείου με αφορμή τους S300. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, με τις οποίες τονίζει ότι δεν ανησυχεί για την έκβαση του Εκτακτου Παγκυπρίου συνεδρίου του κόμματος, αφού η υπόθεση για διενέργεια εκλογικού συνεδρίου τον ερχόμενο Νοέμβριο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"Η Σημερινή" προβάλλει επίσης το θέμα των προσφορών κάτω από τον τίτλο "Σάλος για το καρτέλ των προσυνεννοημένων ρποσφορών" και σημειώνει ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει επιστρέψει από τη Νομική Υπηρεσία στον Αρχηγό της Αστυνομίας για επανεξέταση, γεγονός που ικανοποιεί το κοινό αίσθημα. Σε άλλο σημείο γράφει ότι από το κόσκινο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών οι δαπάνες του Δημοσίου, στο πλαίσιο της ετοιμασίας δέσμης μέτρων για μείωση των δαπανών.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Ενισχύουν δύναμη κρούσης λόγω των S300" γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα χθες την έναρξη λήψης μέτρων εναντίον της εγκατάστασης του αντιαεροπορικού συστήματος και προβάλλει πράλληλα τις τουρκικές απειλές εναντίον τρίτων χωρών αν χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια τους. Αλλού αναφέρεται στο αυριανό Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ και σε βαρύ κλίμα στο κόμμα λόγω των έντονων διαθέσεων που διατυπώνονται.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "...Φθινοπωριάζει το Κυπριακό" και γράφει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το αδιέξοδο στο Κυπριακό παρατείνεται μέχρι το Φθινόπωρο, αφού μέχρι τότε δεν διαβλέπονται τέτοιες ενέργειες και εξελίξεις που θα οδηγούσαν τις δύο πλευρές σε ουσιαστικό διάλογο. Προβάλλει επίσης ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με την οποία καταγγέλλει ότι σε μαρασμό και αδράνεια οδήγησαν την Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων οι σημερινοί κυβερνώντες, ενώ τα προσφυγικά προβλήματα οξύνονται χωρίς να προωθούνται αποτελεσματικά προς τη λύση τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει τίτλο "η Γαλλία κτυπά τις ελπίδες της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ" και προβάλλει τις δηλώσεις της εκπροσώπου της γαλλικής προεδρίας ότι η Ενωση δεν μπορεί να δεχτεί στους κόλπους της τα προβλήματα της διαίρεσης της Κύπρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δηλώνει έτοιμος να συμφωνήσει για εκκαθάριση των ναρκών κατά μήκος της πράσινης γραμμής.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 13 June 1998 - 6:24:05 UTC