Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-06-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/06/1998 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας, Πανίκου Χατζηλοϊζου, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αθώωση των αδελφών Αεροπόρου και η ανταλλαγή φραστικών πυρών Κυπριανού - Πιττοκοπίτη - Γαλανού αποτελούν τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Δεν γνώριζε ο Κληρίδης την έλευση των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών " γράφει ότι ούτε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ούτε ο Πρόεδρος Κληρίδης, έτυχαν της ενημέρωσης των Υπουργών Αμυνας, Ομήρου και Τζοχατζόπουλου, πριν από την έλευση των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" την περασμένη εβδομάδα. Γράφει, ακόμη, ότι ο Αλέξης Γαλανός, Πρόεδρος της Κίνησης Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, αντικρούει κατηγορίες για το ταξίδι στην Κίνα που άφησε σε βάρος του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Πιττοκοπίτης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Βρετανικές πιέσεις και στον Αρχηγό της ΕΦ", γράφει ότι ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάτεν, εκτός από "θρασύτατες διαβεβαιώσεις" του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ΥΠΕΞ απαίτησε και από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Δημήτριο Δήμου τη μετακίνηση των ραντάρ της ΕΦ στην περιοχή της οροσειράς του Τροόδους. Προβάλλει ακόμη πληροφορίες ρωσικής εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Παρεμβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος" και γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα της πιθανής ανάμιξης Μητροπολίτη σε υπόθεση απάτης, ενώ απεσταλμένος του μετέβη στη Λεμεσό και ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα. Γράφει ακόμη ότι οι γιατροί, θεωρώντας ως παρελθόν την ΠΑΣΥΔΥ, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι δεν θα δώσουν συνέχεια στην αντιπαράθεση αλλά θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω απο τον τίτλο "Λευκωσία: Η μπάλα για S300 στα χέρια τρίτων", γράφει ότι, η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι μετά και την επιστολή Κληρίδη για αποστρατικοποίηση οι ξένοι μεσολαβητές έχουν πλέον στα χέρια τους αρκετό υλικό, αλλά και ενδείξεις για τις διαθέσεις της Λευκωσίας, ώστε να επεξεργαστούν σοβαρές προτάσεις για το θέμα των ρωσικών πυραύλων. Αλλού γράφει ότι έντονες ανησυχίες για επικείμενο αιματοκύλισμα των φατριών του υποκόσμου επικρατούν στο Αρχηγείο Αστυνομίας μετά από πληροφορίες που εξασφάλισαν οι Αρχές Ασφαλείας.

Η "Χαραυγή" κάτω απο τον τίτλο "Στο προσκήνιο η αποστρατικοποίηση", γράφει ότι το θέμα έρχεται στο προσκήνιο μετά την επιστολή Κληρίδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν και ότι τις προοπτικές για υλοποίηση της συζήτησαν σε χθεσινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ρώσος πρέσβης Γκεόρκι Μουράτοφ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης αποδέχθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφαλείας όπως το θέμα της φρουράς των κτιρίων της Βουλής και του Προέδρου της επανεξεταστεί, χωρίς ωστόσο, να δεσμευτεί ότι θα εισακούσει τη Βουλή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι πιλότος της Eurocypria επέλεξε να κρατήσει στο Δουβλίνο το Airbus που είχε δρομολόγιο για τη Λάρνακα, υποστηρίζοντας ότι λόγω αργοπορίας στον καθαρισμό και ανεφοδιασμό του αεροσκάφους, θα υπερέβαινε τις ενδεικνυόμενες ώρες πτήσεως. Αλλού γράφει ότι χθες "ανταλλάγησαν και άλλα πυρά" μεταξύ του δικηγόρου Ευστάθιου Ευσταθίου και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη γύρω απο την αθώωση των αδελφών Αεροπόρου, οι οποίοι κατηγορούντο για την απόπειρα φόνου του Αντώνη Φανιέρου το 1987 στη Λάρνακα.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι το ΑΚΕΛ έχει ενστάσεις στα μέτρα τα οποία σκοπό έχουν να αναζωογονήσουν το Κυπριακό Χρηματιστήριο, λέγοντας ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για ψήφισμα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ήταν άδικο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αλλού γράφει ότι τεράστιο είναι το έργο που αφήνει κληρονομιά στην Κύπρο ο Ανδρέας Χριστοφίδης, Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, που απεβίωσε σε ηλικία 61 χρονών και μεγάλο το κενό που αφήνει στα γράμματα αλλά και τον πολιτικό χώρο.

(ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΚΝ/ΝΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 June 1998 - 7:24:06 UTC