Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-07-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,26/07/1998 (ΚΥΠΕ) Η αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον, κυρίως λόγω του Κυπριακού, και οι σχετικές δηλώσεις Κυπρίων κι Ελλαδιτών αξιωματούχων, αποτελούν την κύρια είδηση του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, άλλα θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό, όπως τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τις απαντήσεις Κυπρίων αξιωματούχων.

Η "Αλήθεια" έχει κύριο τίτλο "Διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ με επίκεντρο το Κυπριακό", και γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος κατηγορεί τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι ενώ υποσχέθηκε να επιλύσει το Κυπριακό δεν το έπραξε. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δεν είναι ικανοποιητική η διαχείριση των υπόγειων υδάτινων πόρων, ότι γίνεται αλόγιστη διαχείρισή τους και δεν υπάρχει ενιαία μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική στο θέμα αυτό.

"Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Θωρακίζεται η Εθνική Φρουρά" με μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα, αναφέρεται στη σύσκεψη που έγινε στο ελληνικό Πεντάγωνο και γράφει ότι συζητήθηκε η ενδυνάμωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η άφιξη των S300 και η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση πιθανής τουρκικής επίθεσης. Προβάλλει, επίσης, δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό έχει φθάσει στο απροχώρητο και αποθρασύνει την τουρκική πλευρά.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ουσιαστικά βήματα ζητά η Λευκωσία" από τις ΗΠΑ, αναφέρεται σε τρεις προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη για συνομιλίες πάνω στη βάση που προδιαγράφεται από τον ΟΗΕ, προσπάθειες για μείωση δυνάμεων κι εξοπλισμών στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος αποστρατικοποίησης κι ένα εγγυημένο μορατόριουμ για τις υπερπτήσεις. Γράφει, επίσης, ότι η Ιερά Σύνοδος είναι αποφασισμένη να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη Λεμεσού αν αποδειχθεί ότι με ενέργειές του παρέβη τους ιερούς κανόνες και σκανδάλισε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Ελληνο-Αμερικανικός 'πόλεμος'" και γράφει ότι ο φραστικός "πόλεμος" ξέσπασε σε μιαν περίοδο που κορυφώνονται οι πιέσεις στη Λευκωσία και Αθήνα, προκειμένου να μην εγκαστασταθούν οι S300. Προβάλλει, επίσης, την απάντηση του ΥΠΕΞ στις απειλές του Τούρκου Προέδρου, με την οποία ο Ιωάννης Κασουλίδης υπενθύμισε ότι υπάρχουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η κατοχική δύναμη δεν βρίσκεται στην Κύπρο για την προστασία των Τ/Κ, αλλά για την προστασία της ίδιας της Τουρκίας.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη χθεσινή μονοήμερη επίσκεψη του κ. Ντεμιρέλ στα κατεχόμενα κάτω από τον τίτλο "Λύση 'δύο κρατών' θέλει η Τουρκία" και γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε επίδειξη αδιαλλαξίας, προκλητικότητας κι επεκτατισμού. Αναφέρει, επίσης, ότι διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν με ανησυχία την κλιμακούμενη αδιαλλαξία και προκλητικότητα της Αγκυρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα η δεύτερη φάση της διαδικασίας για την εκλογή του Μητροπολίτη Μόρφου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Προειδοποίηση Ντεμιρέλ για δάκρυα και πόνο" και αναφέρεται στις απειλές του Τούρκου Προέδρου αλλά και τη δήλωση-απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι η θέση όλων των κυπριακών κι ελληνικών Κυβερνήσεων ήταν πάντοτε η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι οι δύο Ελλαδίτες που απήχθηκαν από το κατοχικό καθεστώς επρόκειτο να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους σήμερα το πρωϊ, μέσω Τουρκίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 26 July 1998 - 8:24:06 UTC