Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/08/1998 (ΚΥΠΕ) Οι οικονομικές συναλλαγές του Μητροπολίτη Χρύσανθου και η όλη υπόθεση όπως διαμορφώνεται με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τις έρευνες των αρμοδίων αρχών προβάλλονται εκτενώς στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Το θέμα των S300, οι δηλώσεις Κυπριανού και το θέμα της επιστροφής των διαγραφέντων στο ΔΗΚΟ αποτελούν επίσης κύρια θέματα. Ολες οι εφημερίδες ασχολούνται πρωτοσέλιδα και με την πύρινη κόλαση που τύλιξε την Ελλάδα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εκτεθειμένος ο Μητροπολίτης" αναφέρεται στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία αφήνει τον Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθο εκτεθειμένο και παράλληλα αφήνει και τις πόρτες ανοικτές για να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του. Προβάλλει δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων σύμφωνα με τις οποίες ενώ η ΟΥΝΦΙΣΥΠ έδωσε την έγκρισή της για την επιδιόρθωση των Ενετικών τειχών της Λευκωσίας, τώρα υπαναχώρησε, αναφέροντας ότι χρειάζεται η συγκατάθεση της Τ/κ πλευράς, η οποία δεν όμως υπάρχει.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Ακάλυπτος ο Χρύσανθος" και γράφει ότι στοιχεία καταπέλτης σε βάρος του Μητροπολίτη έθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου γεγονός που διαφοροποιεί άρδην τη στάση του Μακαριοτάτου και των μελών της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με την ανάμιξη του Μητροπολίτη Λεμεσού σε οικονομικές απάτες. Γράφει ακόμη ότι στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ που δεν επιθυμούν την επιστροφή των διαγραφέντων "απείλησαν ότι θα πολεμήσουν" τόσο τον Σπύρο Κυπριανού όσο και το γιο του Μάρκο στο εκλογικό συνέδριο του Νοεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Λευκωσία: Τέσσερα κριτήρια για S300" προβάλλει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει καθορίσει ατύπως τέσσερα κριτήρια από τα οποία θα εξαρτηθεί η τελική απόφαση για τους πυραύλους, ενώ κυρίαρχη επιδίωξη είναι η απόφαση αυτή να ληφθεί από κοινού με την Αθήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κύπριος ο οδηγός και ξένος κατά πάσα πιθανότητα είναι ο εκτελεστής του Αεροπόρου, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπήρχε και τρίτο άτομο που τους ανέμενε στη Μουτταγιάκα, όπου εγκαταλείφθηκε το αυτοκίνητο παραδομένο στις φλόγες.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Χρύσανθος ο παραβάτης" γράφει ότι "παραβάτη και ένοχο" εκκλησιαστικών αδικημάτων έκρινε η Ιερά Σύνοδος το Μητροπολίτη Λεμεσού και θα διορίσει ειδική επιτροπή να ερευνήσει το θέμα. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι Αθήνα και Λευκωσία θα παραμείνουν σταθερές στις θέσεις τους και δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις για ματαίωση της παραλαβής των πυραύλων S300.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Παραβάτης ο Χρύσανθος" και προβάλλει τη διαπίστωση της Ιεράς Συνόδου ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέλαβε δεσμεύσεις και συνήψε συμφωνία οικονομικής φύσεως χωρίς την έγκριση της Ιεράς Συνόδου και του Οικονομικού Συμβουλίου. Γράφει ακόμη ότι με την τελική διαμόρφωση του σεναρίου για ακύρωση της άφιξης των S300 θα ασχοληθεί αυτή τη βδομάδα, ευρεία σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία θα τελεί υπό την καθοδήγηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει στο κύριο θέμα της την κλιμάκωση της έντασης στο Κόνγκο όπου ο Πρόεδρος Λορέντ Καμπίλα κατηγορεί ότι η Ρουάντα έχει επιτεθεί στη Δημοκρατία και σκοπεύει να απαντήσει στρατιωτικά. Γράφει ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης διέκοψε τις διακοπές του για να ασχοληθεί με την τεράστια πυρκαγιά που μενόταν ανεξέλεγκτη για δύο μέρες στην Αττική καταστρέφοντας τουλάχιστον 30 σπίτια.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι με σαράντα και πλέον εκατομμύρια λίρες θα ενισχύεται κάθε χρόνο επιπλέον το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης ύστερα από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ύστερα από επαφές του με διοικητές τραπεζών, ότι η νέα φάση συνομιλιών μεταξύ Μόσχας - Λευκωσίας στο θέμα της διπλής φορολογίας αναμένεται να αρχίσει μέσα στο Σεπτέμβριο.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
(Κ.Ν.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 5 August 1998 - 7:24:06 UTC