Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/08/1998 (ΚΥΠΕ) Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται κυρίως με τις συνέπειες του καύσωνα που πλήττει την Κύπρο, τη διερευνώμενη ανάμειξη του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου σε διάφορες υποθέσεις απάτης, τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Κόση, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Λουκά Φανιέρου και τη στάση της Αθήνας και της Λευκωσίας στις πιέσεις για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Τριάντα πέντε οι νεκροί από τον καύσωνα - φονιά" κάνει έναν απολογισμό για τους 35 νεκρούς που μετρούσε μέχρι ψες η Κύπρος συνέπεια του πρωτοφανούς καύσωνα που πλήττει το νησί ενώ χθες, γράφει, είχαν καταγραφεί είκοσι νέοι θάνατοι από τον καύσωνα. Αναφέρεται, επίσης, σε μια δεύτερη υπόθεση εναντίον του Αμερικανού δικηγόρου του μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, Λιούις Ρίβλιν, όπου φιλανθρωπικό ίδρυμα από κρατίδιο του Ισημερινού κίνησε αγωγή για απάτη εναντίον του διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το "Θάρρος" υπό τον τίτλο "Τριαντα πέντε οι νεκροί" γράφει για τον ανελέητο καύσωνα που συνεχίζεται στην Κύπρο και αναφέρει πως σε συναγερμό παραμένουν τα νοσοκομεία σε όλες τις επαρχίες για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών από αφυδάτωση και θερμοπληξία που προκαλεί ο πρωτοφανής καύσωνας. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, σύμφωνα με τις οποίες οι Αρχές μελετούν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Λουκά Φανιέρου και πως είναι νωρίς για να γίνει η σύνδεσή της με τη δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Γνώριζαν Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος" γράφει πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καθώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, γνώριζαν για τις οικονομικές δραστηριότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου από τις αρχές του 1996. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γράφει η εφημερίδα, μόλις ο Πρόεδρος έγινε γνώστης συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας του Μητροπολίτη Λεμεσού έδωσε οδηγίες για ενημέρωση του Μακαριοτάτου και για διακριτική έρευνα. Αλλού γράφει ότι για αγορά πυραύλων μέσου βεληνεκούς, αυτοκινούμενων πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς, αρμάτων και τεθωρακισμένων μάχης από τη Ρωσία ετοιμάζεται η κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Εκτός κάθε συζητήσεως είναι το μορατόριουμ" γράφει ότι σε νέα γραμμή πλεύσης κατευθύνονται Λευκωσία και Αθήνα η οποία έγκειται στο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ο,τιδήποτε που αφορά θέματα εξοπλισμών εάν δεν προωθείται είτε ο διάλογος για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού είτε προσπάθεια για περιορισμό των εξοπλισμών και αποστρατικοποίηση. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δήλωση του Διευθυντή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Νίκου Ιωάννου, ότι δεν γνωρίζει εάν έχει επισκεφθεί την Κύπρο ο Βασίλειος Βιντζηλαίος, υπεύθυνος της ελληνικής ΚΥΠ επί Χούντας, του οποίου η είσοδος στην Κύπρο απαγορεύεται.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αποθρασύνονται οι εγκληματίες" γράφει πως στα τυφλά γίνονται οι έρευνες της Αστυνομίας, όσον αφορά τη δολοφονία του Αντρου Αεροπόρου και την απόπειρα κατά της ζωής του Λουκά Φανιέρου, ενώ το κοινό εμβρόντητο παρακολουθεί το "δολοφονικό ντελίριο" που κατέλαβε τον υπόκοσμο. Αλλού γράφει ότι "σάλο και αγανάκτηση" έχουν προκαλέσει στο δημοκρατικό κόσμο της Κύπρου οι πληροφορίες της εφημερίδας για την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του χουντοφασίστα και ενός εκ των πρωταγωνιστών για το πραξικόπημα του '74 Βασίλη Βιντζηλαίου, τη στιγμή που το όνομά του βρίσκεται στο "στοπ λιστ".

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 10 August 1998 - 6:24:06 UTC