Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-08-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1998 (ΚΥΠΕ) Η σημερινή σύσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τους συνεργάτες τους στην Αθήνα, η παραβίαση του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, η αλλαγή των χρωμάτων στα παρατηρητήρια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η μετάβαση Κυπριών ανακριτών στο εξωτερικό σε σχέση με την υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Φόρμουλα αναβολής" γράφει ότι σήμερα στην Αθήνα στη σύσκεψη των δύο κυβερνήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η φόρμουλα που θα υιοθετηθεί θα έχει ως κύριο στοιχείο την αναβολή της έλευσης των πυραύλων για μετά τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών και θα ορίζει την αγορά μικρότερου βεληνεκούς αντιαεροπορικών πυραύλων. Αλλού γράφει ότι μόνο για ψυχιατρικούς λόγους έχουν δοθεί τη διετία 1996 - 97 αναστολές και απαλλαγές από το στρατό, ενώ για το 1998 δεν υπάρχουν ακόμα συμπληρωμένα στοιχεία. Από τα στοιχεία που υπάρχουν δόθηκαν 511 αναστολές και απαλλαγές.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τουρκικά αεροπλάνα πάνω από την Κύπρο" γράφει ότι λίγες μόνο ώρες πριν από την αναχώρησή του Προέδρου Κληρίδη για την κρίσιμη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη, οι Τούρκοι, σε μια νέα επίδειξη προκλητικότητας έστειλαν τα πολεμικά τους αεροπλάνα πάνω από την Κύπρο παραβιάζοντας ταυτόχρονα και το FIR Αθηνών. Αλλού γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία τροχιοδρομεί τη μετάβαση Κυπριών ανακριτών στο εξωτερικό σε σχέση με τις έρευνες που γίνονται σε βάρος του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, ενώ χθες ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση προσπάθειας διαφυγής του Μητροπολίτη στο εξωτερικό, αυτός θα παρεμποδιστεί.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Διχασμένη η Αθήνα για τους πυραύλους" γράφει ότι με "πολιτική δύο ταχυτήτων" εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των S300, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ζητήσει, κατά τη σημερινή σύσκεψη των Αθηνών, εγγυήσεις καθώς και την επαναβεβαίωση της Ελλάδας, εάν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της ενόψει της άφιξης των πυραύλων στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι αναπόφευκτη θεωρείται πλέον η κρίση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μετά τη χθεσινή απόφαση των συντεχνιών ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ και ΠΕΟ να προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Τελευταία αναβολή παραλαβής των S300" γράφει ότι η ανάταξη των προτεραιοτήτων για το Κυπριακό σε συνδυασμό με την αναβολή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο φαίνεται να κυριαρχούν στη σημερινή σύσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έγιναν καταγγελίες ότι αφυπηρετούντες κρατικοί, κυρίως ανώτεροι, αξιωματούχοι συναπεκόμισαν είτε αντέγραψαν φακέλους σοβαρών υποθέσεων πολιτών, διαδίκων με τη Δημοκρατία.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Προς εξάμηνη αναβολή S300" γράφει ότι το Κυπριακό εφ'όλης της ύλης, απασχόλησε χθεσινή "κλειστή" σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας με επικεφαλής τους αρμοδίους Υπουργούς, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ακη Τσοχατζόπουλο. Αλλού γράφει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αλλάζει πρόσωπο. Καταργεί το γαλάζιο χρώμα στα παρατηρητήριά της και το αντικαθιστά με το μαύρο και το άσπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλου προκλήθηκε "χάος" χθες, καθώς το προσωπικό εξέταζε τις χιλιάδες αιτήσεις για συμμετοχή στην επικείμενη επίσκεψη στο κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση, οι σύζυγοι των δύο γυναικών που προσπάθησαν να ανοίξουν τάφο "αγνώστου στρατιώτη" βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων που πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)
(Α.Α.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 27 August 1998 - 7:24:05 UTC