Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-09-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/09/1998 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις συναντήσεις και διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 53ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργού Εσωτερικών αναφορικά με το θέμα που προέκυψε από τις κατηγορίες του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη εναντίον του Ντίνου Μιχαηλίδη και ο θάνατος του δικηγόρου του Μητροπολίτη Λεμεσού, Σωτήρη Καραπατάκη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Πρωτοβουλία των ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας", γράφει ότι στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αναπτύσσεται αμερικανική πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση θεμάτων ασφάλειας και την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη από τρία διαφορετικά κλιμάκια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εργασιών σε διάφορες υπηρεσίες για τη συγκέντρωση των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν τις κατηγορίες του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη, κατά του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, για αθέμιτο πλουτισμό.

Η "Μάχη" έχει τίτλο "Και ο Κούρος στο στόχαστρο Πουργουρίδη" και γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, διοχετεύει στα ΜΜΕ πληροφορίες ότι θα αποκάλυψει στοιχεία που κατέχει, όπως ισχυρίζετσι, κατά του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, και άλλων ανθρώπων "του προεδρικού περίγυρου ώστε να πλήξει άμεσα πλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη", σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι δεν κατέστη δυνατό, να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο με την τουρκική πλευρά παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών, με επικεφαλής το Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Ξηλώθηκε η Αστυνομία" αναφέρεται στην παταγώδη αποτυχία, όπως την χαρακτηρίζει, της Ελληνικής Αστυνομίας να απελευθερώσει τα μέλη οικογένειας που κρατούσε ομήρους για επτά ώρες ο Ελληνορουμάνος φυγόδικος, Σορίν Ματέι, καθώς και στην παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιου Βασιλόπουλου, στην αντικατάσταση του Αττικάρχη, Γιάννη Γεωργακόπουλου και του Διευθυντή Ασφαλείας, Θεόδωρου Παπαφίλη. Σε άλλο θέμα της εξηγεί ότι η Αστυνομία προχωρεί σε συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανίληκων αγοριών από οργανωμένο κύκλωμα.

Ο "Φιλελεθερος" έχει τίτλο "Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει μυστικές διαδικασίες" και επικαλούμενος πληροφορίες του, γράφει ότι οι ΗΠΑ "βολιδοσκοπούν" τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό για το ενδεχόμενο διεξαγωγής κάποιου είδους μυστικών συνομιλιών διά της μεθόδου της σιωπηράς διπλωματίας για να ξεπεραστεί το εμπόδιο που έχει δημιουργήσει η τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο θάνατο του δικηγόρου του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, Σωτήρη Καραπατάκη, από καρδιακή προσβολή.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αρνείται να παραιτηθεί" αναφέρεται στην άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, να παραιτηθεί και στις κατηγορίες του αναφορικά με τη δράση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Χρίστου Πουργουρίδη, το 1974, αλλά και για προσωπικό πάθος και μίσος εναντίον του. Αναφέρεται, επίσης στην ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις για λύση συνομοσπονδίας στην Κύπρο με τον ισχυρισμό ότι θα οδηγήσει στην ειρήνη στο νησί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Κληρίδης σχεδιάζει έκκληση προς τον Ντενκτάς" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια δείπνου της Εθνικής Επιτροπής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής στη Νέα Υόρκη πως θα καταφύγει εκ νέου σε έκκληση προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για μια από κοινού προσπάθεια τερματισμού της διαίρεσης της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Σπύρου Χρίστου για σε βάθος έρευνα γύρω από τους ισχυρισμούς για αθέμιτο πλουτισμο του Υπουργού Εσωτερικών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" με τίτλο "Η Ρωσία θα υπερασπιζόταν την Κύπρο" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Δούμας, Αλεξέϊ Αρμπάτοβ, για ρωσική αμυντική βοήθεια προς τη Κύπρο στην περίπτωση που η Τουρκία έπληττε τους πυραύλους S300 μετά την εγκατάστασή τους στο νησί. Αναφέρεται, ακόμη, στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Εθνική Επιτροπή Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής κατά την οποία ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για συνομοσπονδία θα μετέτρεπε τη Κύπρο σε δύο προτεκτοράτα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Financial Times" με τίτλο "Σε δυναμική επέκταση στοχεύει το Τυπογραφείο 'Κασουλίδης'" γράφει ότι στο τελικό στάδιο της μετατροπής του σε δημόσια εταιρεία βρίσκεται το Τυπογραφείο Ι.Γ. Κασουλίδης και Υιός Λτδ. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), Μιχαλάκη Ζιβανάρη, για το Πρόγραμμα Επιχειρησιακού Επανασχεδιασμού "Προμηθέας" που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα.

(ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
(Ν.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 25 September 1998 - 7:24:06 UTC