Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξετάζεται εναντίον δύο Ισραηλινών, οι αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του Ισραήλ για το θέμα, το κλείσιμο του μεταλλείου Αμιάντου και οι εκκρεμότητες της Μητρόπολης Λεμεσού, ως αποτέλεσμα της ανστολής των εργασιών του μεταλλείου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι αναφορικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις ελεύθερες περιοχές, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριό της θέμα και κάτω από τον τίτλο, "Παλινδρόμηση στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ", αναφέρεται στην υπόθεση κατασκοπείας, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξετάζεται σε βάρος δύο Ισραηλινών. Οπως γράφει η εφημερίδα, η υπόθεση αυτή προκαλεί κρίση στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, αφού ακόμη και ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν μιλά για εξανεμισμό των όσων θετικών στοιχείων επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Αλλού γράφει ότι με την αναστολή των εργασιών του μεταλλείου Αμιάντου, η Μητρόπολη Λεμεσού άφησε πίσω της χρέη 4,4 εκατομμυρίων λιρών.

"Το Θάρρος", στο βασικό του θέμα, υπό τον τίτλο, "Κατάσκοποι των Τούρκων οι δύο Ισραηλινοί", γράφει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, τεκμηριώνεται ότι οι δύο συλληφθέντες Ισραηλινοί ενέχονται σε υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Κύπρου, που θεωρούνται πράκτορες των Τούρκων. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στα σφοδρά παράπονα που εκφράζουν και πάλι οι εγκλωβισμένοι, για την προβληματική, έως ανύπαρκτη πολλές φορές, τηλεφωνική επικοινωνία τους με τις ελεύθερες περιοχές.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Οι στρατιωτικοί ρίχνουν την μπάλα στους πολιτικούς", γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς είναι επί του παρόντος εναντίον της μεταφοράς των S300 στην Κρήτη αντί στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, στην εφημερίδα, το θέμα της επιλογής του Επιτρόπου Διοικήσεως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συζητηθεί στη Βουλή, λόγω των διαφωνιών κομμάτων με τον τρόπο με τον οποίο ο Γλαύκος Κληρίδης χειρίστηκε το θέμα.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Σοβαρές διαστάσεις είχε η κατασκοπεία", γράφει ότι το θέμα της διερευνώμενης υπόθεσης κατασκοπείας από τους δυο Ισραηλινούς προσλαμβάνει διαστάσεις, ενώ ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Αριέλ Σιαρόν συνέστησε διακριτικότητα στο χειρισμό του θέματος. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, είπε ότι οι κινήσεις της ΕΦ, που φέρονται να παρακολουθούσαν οι δύο Ισραηλινοί αποτελούσαν "σοβαρή δραστηριότητα". Αλλού αναφέρεται στη δραματική μείωση των αποθεμάτων νερού στα φράγματα και προβάλλει παράπονα καταναλωτών σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τα οποία οι ίδιοι αγοράζουν νερό ακόμα και για να κάνουν μπάνιο.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Διπλωματικό παρασκήνιο", αναφέρεται και αυτή στη διερευνώμενη υπόθεση κατασκοπείας από τους δυο Ισραηλινούς και γράφει ότι σύμφωνα με στρατιωτικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ, η χώρα προσπαθεί διά της διπλωματικής οδού να επιτύχει την απελευθέρωση των δυο υπηκόων της. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, αφού σε αυτή αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των S300 και οι πληροφορίες περί εγκατάστασής τους στην Κρήτη.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 9 November 1998 - 7:24:09 UTC