Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Λευκωσία,Κύπρος,11/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δηλώσεις των διαφόρων αξιωματούχων για την πορεία της Κύπρου, είναι το κύριο θέμα στις πλείστες εφημερίδες. Προβάλλονται επίσης νέες πληροφορίες για το θέμα των Ισραηλινών που κρατούνται για την υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Εθνικής Φρουράς, το Κυπριακό σε σχέση με τους πυραύλους S300, καθώς και το χθεσινό διπλό θανατηφόρο στη Λάρνακα και οι βροχές που έπεσαν στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Το τρένο της διεύρυνσης δεν θα σταματήσει" αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Αυστριακού ΥΠΕΞ, Γούλφκαγκ Σιούσελ ότι η χθεσινή μέρα είναι "ιστορική" γιατί εγκαινιάστηκαν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των έξι χωρών του πρώτου τμήματος της επόμενης διεύρυνσης. Η "Α" αναφέρει επίσης στο πρωτοσέλιδό της ότι η χαμηλή πίεση που επηρεάζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκάλεσε τις ραγδαίες καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν καθώς επίσης και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, τα αποθέματα στα φράγματα της επαρχίας Λάρνακας, εξαντλούνται μέχρι το τέλος το μήνα ενώ για όλη την Κύπρο η υφιστάμενη ποσότητα στα φράγματα είναι 5,3% της συνολικής χωρητικότητάς τους.

Η "Μάχη" προβάλλει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Ορόσημο η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών". Γράφει ότι έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις για πέντε τομείς και σε εκκρεμότητα παρέμειναν ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών. Η Αθήνα, μέσω του Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέους όρους πέραν της διαδικασίας που έχει αποφασισθεί. Σε άλλη στήλη, η "Μ" αναφέρεται στο διπλό θανατηφόρο δυστύχημα στο δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του 19χρονου Χρίστου Τσαγγαρά και του Χριστάκη Χαραλάμπους, 23 χρόνων.

Η "Σημερινή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Εφαλτήριο για λύση του Κυπριακού". Γράφει ότι "ιστορικές χαρακτηρίστηκαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν επισήμως στις Βρυξέλλες για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την ένταξη της Κύπρου και πέντε πρώην κομμουνιστικών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης". Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η ενταξιακή πορεία "είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα". Σε άλλη είδηση, η "Σ" γράφει ότι οι δύο Ισραηλινοί που κρατούνται για τη διερευνώμενη υπόθεση κατασκοπείας "είναι αξιωματικοί της Μοσάντ" και υπέκλεψαν συνομιλίες περιπόλων της Αστυνομίας και της Εθνοφρουράς.

Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει το κύριο θέμα του "Εδώ θα έλθουν οι S300 βεβαιώνει ο Πρόεδρος". Σύμφωνα με το "Φ", παράγοντες εξ Αθηνών, με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "επέδωσαν άτυπο μεν αλλά σημαντικό μήνυμα, που αντανακλά τις θέσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ότι θα παρασταθούν σε κάθε περίπτωση και θα αντιστηρίξουν κάθε απόφαση της Κύπρου, εφόσον εντάσσεται στη στρατηγική ανάταξη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου". Ο "Φ" αναφέρει αλλού ότι η Εθνική Φρουρά "προβαίνει σε επείγουσα αναδιάταξη ορισμένων θέσεων ή και στρατιωτικών δυνάμεων λόγω της γόνιμης δράσης των δύο Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ".

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Σε αδυσώπητο δίλημμα" η Κύπρος. Σύμφωνα με την "Χ", η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά στο δίλημμα στην ενταξιακή της πορεία γιατί ενώ στο μέτωπο των προσπαθειών της Αν Χέρκους, είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, έχουμε στασιμότητα λόγω της στάσης του Ραούφ Ντενκτάς, έχουμε εξελίξεις στην πορεία της ΕΕ, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να μας προβληματίσουν για το μέλλον. Η "Χ" γράφει επίσης ότι ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ισραήλ "βρίσκονται στα μαχαίρια" λόγω της κατασκοπείας στην Κύπρο, και σημειώνει δήλωση του γραφείου του Εζερ Βάισμαν ότι θα αναπτυχούν οι σχέσεις με την Κύπρο αλλά όχι σε βάρος των δεσμών του Ισραήλ με την Τουρκία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Σκιά της Κύπρου πάνω από σχέδια της ΕΕ για διεύρυνση". Οπως αναφέρει, "το κυπριακό πρόβλημα απείλησε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες υποψήφιες χώρες". Αλλού, η "CM" αναφέρεται στο ζωολογικό κήπο της Λεμεσού, και γράφει ότι προσφέρει ελάχιστη προστασία στα ζώα που κρατούνται εκεί.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Financial Mirror" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Η ΕΕ λέγει το 'ναι' στην έναρξη των επίσημων συνομιλιών". Η εφημερίδα γράφει ότι η "οδύσσεια" της Κύπρου φαίνεται τελικά να μπαίνει στην τελική της ευθεία αφού οι ενταξιακές θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική. Αλλού, γράφει ότι η ναυτιλιακή εταιρεία Λούις Κρουζ Λάινς, μια από τις δέκα μεγαλύτερες στον κόσμο, θα προχωρήσει σε εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 11 November 1998 - 7:24:05 UTC