Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-11-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αποδεχθεί την παραίτηση του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, η διαφωνία που υπήρξε μέσα στο Σώμα για τη διαδικασία και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού στο θέμα του Ντίνου Μιχαηλίδη και η επικείμενη συνάντηση Κληρίδη - Σημίτη στην Αθήνα, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πρώτη τιμωρία για Χρύσανθο - Οριστικό τέλος για την Εκκλησία ή θα υπάρξει συνέχεια λόγω ποινικών?", αναφέρεται στη χθεσινή εξέλιξη στο θέμα του Χρύσανθου με την παραίτησή του και διερωτάται αν αυτό θα είναι το οριστικό τέλος ή η αρχή για χειρότερα για τον πρώην Μητροπολίτη. Αναφέρει δε ότι η διερεύνηση όλων των ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν εναντίον του βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Αλλού, η "Α" γράφει ότι ολοένα και πιο ξεκάθαρο γίνεται το γεγονός ότι στη σύσκεψη της Αθήνας μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θα κυριαρχήσει το θέμα των πυραύλων S300.

Η "Μάχη" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ρήξη στην Ιερά Σύνοδο". Γράφει ότι αντιπαράθεση και ρήξη στις σχέσεις των συνοδικών και ιδιαίτερα μεταξύ των Μητροπολιτών Κυρηνείας και Πάφου, προκάλεσε η χθεσινή κατά πλειψοφία απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αποδεχθεί την παραίτηση που υπέβαλε γραπτώς ο πρώην Μητροπολίτης Χρύσανθος, ο οποίος θα κρατήσει το σπίτι στην παραλία και θα παίρνει χίλιες λίρες το μήνα. Αλλού, γράφει "Καταγγελία - Σοκ - Μητέρα δάγκωσε το πεντάχρονο αγοράκι της". Πρόκειται για σοβαρή υπόθεση κακοποίησης πεντάχρονου αγοριού από τη μητέρα του και που εξετάζεται από την Αστυνομία σε συνεργασία με το Γραφείο Ευημερίας.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο, "Θυελλώδης συνεδρία της Ιεράς Συνόδου" και αναφέρει ότι το Σώμα επέβαλε στον Χρύσανθο την ποινή της διετούς αργίας από κάθε ιεροπραξία και οι εκλογές για νέο μητροπολίτη θα διεξαχθούν σε δύο μήνες. Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη και ότι δεν γνώριζε τα περί διαβουλεύσεων για παραίτηση του Χρύσανθου. Αλλού, η "Σ" γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αντώνη Βασιλείου, μαθήτριες επισκέπτονται γυναικολόγους όπου διαπιστώνουν ότι εγκυμονούν. Δεν μπορούν να διαχωρίσουν τη σεξουαλικότητα από την αναπαραγωγή, αναφέρει.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του "Ανακωχή στο θέμα Ντίνου Μιχαηλίδη". Οπως αναφέρει, ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Δημητρίου και έντονη συζήτηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, επήλθε συμβιβασμός στο ΔΗΣΥ. Αποφασίστηκε ότι η συζήτηση του θέματος Μιχαηλίδη δεν μπορεί να συνεχιστεί ενώπιον της Βουλής μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις και ότι οι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ θα αποφεύγουν τις δηλώσεις. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Χρήστος Πουργουρίδης διαπράττει ποινικό αδίκημα εάν κληθεί και δεν εμφανιστεί για κατάθεση ενώπιον των ανακριτών για την υπόθεση Μιχαηλίδη.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Χιονοστιβάδα το θέμα Ντίνου" γράφει ότι η παραμονή Ντίνου Μιχαηλίδη στο ΥΠΕΣ παίρνει διαστάσεις "χιονοστιβάδας" ενώ στο ΔΗΣΥ έχουν διχαστεί οι βουλευτές και τα στελέχη. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Πρόεδρος είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα να δεχθεί ή όχι την παραίτηση Μιχαηλίδη. Αλλού, η "Χ" γράφει ότι καθοριστική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού, και των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για το Κυπριακό με όλες του τις παραμέτρους. Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το θέμα S300 θα συζητηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της γράφει "Ο Ντίνος πρέπει να φύγει, αναφέρει η βουλευτής Καίτη (Κληρίδου)". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Καίτη Κληρίδου διαφώνησε με την απόφαση του πατέρα της και του κόμματός της, και δήλωσε ότι ο ΥΠΕΣ θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου την παραίτησή του και ο Πρόεδρος Κληρίδης να την αποδεχθεί. Σε άλλη είδηση, η "CM" αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Βρετανό Αντιπρόσωπο, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπου ο τελευταίος δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο Κυπριακό θα επέλθει μόνο μέσω νέων διαπραγματεύσεων αλλά δεν υπάρχει αισιοδοξία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Κύπρος αποφάσισε την οριστική σύνδεση της Κυπριακής Λίρας με το Ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 1999 στην ίδια ισοτιμία, 1,7086 με την οποία έχει συνδεθεί με το ECU. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης διαπίστωσε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 25 November 1998 - 8:24:06 UTC