Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1998 (ΚΥΠΕ) Η αυτοπυρπόληση του 28χρονου Κούρδου Τζεχάντ Σιέκο και των δυο άλλων συμπατριωτών του μπροστά στη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο σημερινός Τύπος εστιάζεται επίσης και στις χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ και το σκοπό της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Συμφωνία για S-300 με την κυβέρνηση επιδιώκει ο Μίλερ", αναφέρει ότι συνεχίζονται και εντείνονται οι διπλωματικές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με στόχο τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, που θα οδηγήσει έστω και στην αναστολή της έλευσης των ρωσικών πυραύλων. Αλλο θέμα που προβάλλει η εφημερίδα είναι η ένταξη στο ΔΗΣΥ της βουλευτού Κατερίνας Παντελίδου - Πασχαλίδου και του συμβουλου επικοινωνίας στην κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα Πέτρου Βοσκαρίδη, οι οποίοι διεγράφησαν από το ΔΗΚΟ αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Μάχη" προβάλλει το θέμα της αυτοπυρπόλησης Κούρδων έξω από τη γαλλική πρεσβεία υπό τον τίτλο "Δύο Κούρδοι σε μια εκδήλωση αυτοθυσίας". Αλλο θέμα της εφημερίδας είναι το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η Αστυνομία στη Λευκωσία, για εντοπισμό τριών νεαρών κοριτσιών που μπήκαν χθες το μεσημέρι σε χρυσοχοείο και άρπαξαν χαρτοφύλακα με κοσμήματα αξίας 20 χιλιάδων λιρών.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Μονομερή υποχώρηση για τους S-300 ζητά ο Μίλερ" αναφέρεται στη φόρμουλα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ολοκληρωθεί σταδιακά και την οποία επεξεργάζονται οι Αμερικανοί στα θέματα της ασφάλειας. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη διαμάχη που ξέσπασε χθες στη Βουλή μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη και του πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Ανδρέα Καϊσή, αναφορικά με τις καταγγελίες για ατασθαλίες στη διαχείριση του ξενοδοχείου "Χίλτον".

Ο "Φιλελεύθερος" με πρώτη είδηση τη νέα φόρμουλα που διαμορφώνεται στη Νέα Υόρκη για τη μείωση της έντασης στην Κύπρο, έχει ως τίτλο, "Φόρμουλα Κόφι Αναν με πακέτο προτάσεων". Το νέο πακέτο προτάσεων θα φέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, τη σφραγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τις ευλογίες των Αμερικανών. Αλλού αναφέρεται στα νέα μέτρα στην οικονομία, που εξαγγέλθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στη Βουλή των τριών Προϋπολογισμών του Κράτους για το 1999 από τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Η "Χαραυγη" με τίτλο "Ξεχάστε τους S-300 για να βρούμε λύση", αναφέρει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου έχουν μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ τώρα απειλούν ότι μόνο αν δεν έρθουν οι πύραυλοι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ενώ προβάλλει και τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ. Αλλού με τίτλο "Λαμπάδα ελευθερίας" αναφέρεται στην περίπτωση του Κούρδου Τζεχάντ Σιέκο, που αυτοπυρπολήθηκε χθες, έξω από τη γαλλική πρεσβεία.

H αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με φοτορεπορτάζ έχει ως κύριο θέμα τον αυτοπυρπολισμό του Κούρδου Τζεχάντ Σιέκο, ο οποίος προέβη στην ενέργεια αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπτουλλάχ Οτσαλάν. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τόμας Μίλερ ότι εργάζεται για μια κοινά αποδεκτή λύση για το θέμα των ρωσικών πυραύλων.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" έχει ως κύριο θέμα τον αυτοπυρπολισμό του Κούρδου, έξω από την γαλλική πρεσβεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων από τους Τούρκους. Αλλού αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, στη αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την αύξηση της έντασης στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΕΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 11 December 1998 - 8:24:11 UTC