Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 98-12-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για μη έλευση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο, η δήλωση στήριξης της απόφασης αυτής από τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και οι αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου στην απόφαση αυτή μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το γέροντα Ιωσήφ καθώς και στις κινήσεις Τ/κ κομμάτων για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Θαρραλέα απόφαση για το καλό της Κύπρου" χαρακτηρίζει την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη έλευση των S300 στην Κύπρο, "ρωμαλέα κίνηση", γνώμονας της οποίας είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού και το ευρύτερο συμφέρον του ελληνισμού και σημειώνει ότι υποστηρίκτηκε από το ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, που αντιπροσωπεύουν το 70% των ψηφοφόρων. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σήμερα η ΕΔΕΚ αναμένεται να επισημοποιήσει την απόφασή της για αποχώρηση από την κυβέρνηση, πράγμα που αν δεν γίνει "θα αποτελεί έκπληξη".

"Η Μάχη" έχει τίτλο "Απόφαση ντροπής" και γράφει ότι "ενταφιάστηκε χθες βράδυ το όραμα του κυπριακού ελληνισμού να υψώσει το ανάστημά του και να αποδείξει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μοιρολατρικά τις πραγματικότητες της εισβολής και της κατοχής". Αλλού επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες της γράφει ότι με βάση την από καιρό ειλημμένη απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για οριστική ματαίωση της εγκατάστασης των S300 και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας έχει συνομολογηθεί συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας για άμεση ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλλας της Εθνικής Φρουράς με ρωσικά TOR - M1.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Δραματικές εξελίξεις και δυσοίωνες προοπτικές" χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση για τους ρωσικούς πυραύλους "ληξιαρχική πράξη θανάτου των S300" και προσθέτει ότι είναι αμφίβολο εάν θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, καθότι σύμφωνα με τη δήλωση Κληρίδη η μεταφορά τους είναι πιθανή και όχι βέβαιη. Σε άλλο σημείο προβάλλει τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία τονίζει ότι η απόφασή του εξυπηρετεί την υπόθεση της Κύπρου και δεν ήταν αποτέλεσμα πιέσεων καθώς και τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού με την οποία στηρίζει πλήρως την απόφαση Κληρίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει τίτλο "Απέρχονται οι πύραυλοι επέρχονται οι αντιπαρατάξεις" και γράφει ότι η απόφαση πάρθηκε με συναπόφαση Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά με τον Πρόεδρο Κληρίδη να αναλαμβάνει την ευθύνη και το βάρος της πολιτικής πράξης και σημειώνει ότι η απόφαση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο και πυροδότησε εξελίξεις που επηρεάζουν και τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Αλλού επικαλούμενος πληροφορίες του γράφει ότι κυβερνητικοί και κομματικοί κύκλοι στη Λευκωσία δήλωναν ενοχλημένοι γιατί η Αθήνα έσπευσε να ενημερώσει πριν από 15 σχεδόν μέρες Ρωσία και ΗΠΑ ότι λήφθηκε απόφαση για μη εγκατάσταση των S300.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "S300 - Εκτός τροχιάς", γράφει ότι το τελευταίο επεισόδιο της προαναγγελθείσας ακύρωσης έλευσης των S300 παίκτηκε χθες, σε μια θυελλώδη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, επεσήμανε ότι η χθεσινή απόφαση είναι το αποτέλεσμα μιας απόφασης που λήφθηκε χωρίς συζήτηση και ανάλυση των προβλημάτων στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για επιβεβαίωση των κατηγοριών κατά του γέροντα Ιωσήφ, σε αντίθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο γερόντας Ιωσήφ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πατριαρχείου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν στην Κρήτη" προβάλλει τη γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, σύμφωνα με την οποία οι S300 δεν έρχονται στην Κύπρο και σημειώνει ότι Αθήνα και Λευκωσία θα διαπραγματευθούν με τη Μόσχα για την εγκατάστασή τους στην Κρήτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση θα φέρει σε ρίξη τα διάφορα πολιτικά κόμματα, ενώ η διεθνής κοινότητα φαίνεται να συμφωνεί με την απόφαση. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη συνεργασία για τη δημιουργία ψευδοκυβέρνησης, μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακιντζί.

Η "Financial Mirror" προβάλλει έρευνά της για το οικονομικό 1999 και αναφέρεται σε νέες ελπίδες που υπάρχουν στους οικονομικούς κύκλους για ανάκαμψη στο φορολογικό πακέτο, το οποίο πιστεύεται ότι θα επαναφέρει κάποιους δείκτες στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Κάτω από τον τίτλο "Είναι τελικό: Οι πύραυλοι δεν θα φθάσουν", προβάλλει την απόφαση Κληρίδη για τη μη έλευση των πυραύλων στην Κύπρο. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΕΜ/ΜΧ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 30 December 1998 - 8:24:24 UTC