Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ) Τα αρχεία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρονται στην Κύπρο, η χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής Πρεσβείας σε απάντηση στην προσπάθεια εμπλοκής του ΥΠΕΞ και του ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Γιάννου Κρανιδιώτη στην απόφαση για τους S300, η αξίωση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΝΕΟ να παραιτηθεί ο Προέδρος της Δημοκρατίας, καθώς και ο θάνατος 20χρονου ενώ γιόρταζε τον ερχομό του νέου έτους είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "S300: ΗΠΑ - Γερμανία μετέχουν στο κόστος μαζί με την Ελλάδα" γράφει ότι εν μέσω πληροφοριών ότι το συνολικό κόστος των πυραύλων που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, στη θέση των ρωσικών πυραύλων S300, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ελλάδα, γίνονται γνωστές από το διεθνή Τύπο πληροφορίες ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί πιθανόν να αναλάβουν μέρος του κόστους των S300 που τελικά θα εγκατασταθούν στην Κρήτη. Αλλού γράφει ότι τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη, συγγραφέα του βιβλίου "ΕΟΚΑ: η σκοτεινή όψη" και του εκδοτικού οίκου "Στάχυ" στην Αθήνα, που εξέδωσε το βιβλίο, μελετά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, του οποίου το όνομα αναφέρεται στο βιβλίο.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Δεν ασχολούμαι με στρατιωτικό διάλογο" γράφει ότι σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος, Δημήτριος Δήμου, αναφέρεται σε όλα τα κρίσμα θέματα που απασχολούν σήμερα τη δύναμη της ΕΦ και δηλώνει ότι "στρατιωτικός διάλογος δεν υπάρχει παρά μόνο το συνολικό πακέτο στρατιωτικών μέτρων με το οποίο αρχίζει η αποστρατιωτικοποίηση". Αλλού γράφει ότι έγγραφα στα αρχεία του βρετανικού ΥΠΕΞ, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, αναφέρονται στα τσεχοσλοβακικά όπλα, σε φήμες για πραξικόπημα στην Κύπρο από τον Ιούνιο του 1967 και σε σχέδια λύσης του Κυπριακού την ίδια περίοδο.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ζητούν παραίτηση Κληρίδη" γράφει ότι η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ, και οι ΝΕΟ εγείρουν θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την παραμονή του Προέδρου Κληρίδη στην εξουσία, επειδή αθέτησε τα υπεσχημένα του στο λαό. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και γράφει ότι τριγμοί στις σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου προκαλούν οι αποκαλύψεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι οι κύριοι Πάγκαλος και Κρανιδιώτης είχαν προβεί σε ενέργειες για ματαίωση της έλευσης των πυραύλων S300 στην Κύπρο και ότι είχαν σπεύσει να ενημερώσουν ξένες κυβερνήσεις για την απόφαση ματαίωσης της έλευσης τους, πριν πάρει επίσημη απόφαση ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Μεθοδεύουν εμπάργκο όπλων για την Τουρκία" γράφει ότι ομάδα Βουλευτών και Γερουσιαστών στις ΗΠΑ προετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα μεθοδεύσει προαγωγή διαδικασιών επιβολής νέου εμπάργκο της χώρας τους στην Τουρκία, παρομοίου εκείνου που είχε θεσμοθετηθεί μερικά χρόνια μετά την εισβολή, με αφορμή την παραβίαση του αμερικανικού νόμου. Ηγετικοί κύκλοι της ομογένειας έχουν επίσης ενεργά εμπλακεί, ενώ Λευκωσία και Αθήνα ενημερώθησαν ήδη προκαταρκτικά για τα προγραμματιζόμενα. Αλλού γράφει ότι ένα εικοσάχρονο παλληκάρι, ο Γιάννος Ιακώβου από τη Λευκωσία, πέθανε χθες τα ξημερώματα την ώρα που γιόρταζε τον ερχομό του νέου έτους.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Εξοργισμένη η ηγεσία ΠΑΣΟΚ με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ", γράφει ότι εξοργισμένη με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο και τις επιλεκτικές αναφορές που κάνει σχετικά με την επίρριψη ευθυνών για τη μη έλευση των S300 στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι διαπράχθηκε θρασύτατη ληστεία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λευκωσία με θύμα τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου Λα Παρφέτ από τον οποίον οι ληστές απέσπασαν 800 περίπου λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 2 January 1999 - 10:24:23 UTC