Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ) Η χθεσινή παραίτηση των Υπουργών Αμυνας και Παιδείας και ο αναμενόμενος σημερινός διορισμός νέων Υπουργών, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και η σύνδεση της κυπριακής λίρας με το ευρώ χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια με κύριο τίτλο "Ξεκαθάρισμα για το Υπουργείο Αμυνας σήμερα από τον Πρόεδρο Κληρίδη με τρία σενάρια να μελετούνται" γράφει ότι σήμερα αναμένεται τελικά να ξεκαθαρίσει το θέμα του διορισμού νέων Υπουργών προς πλήρωση των θέσεων των Γιαννάκη Ομήρου και Λυκούργου Κάππα που υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους από τα Υπουργεία Αμυνας και Παιδείας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η εισαγωγή του ευρώ στην ενωμένη Ευρώπη και η σύνδεση της κυπριακής λίρας με αυτό δεν αναμένται να επηρεάσουν ουσιαστικά την κυπριακή οικονομία.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αντικληριδικό μέτωπο" ότι σε "αντικληριδικό μέτωπο" προσκάλεσε την ΕΔΕΚ ο Ανδρέας Χρίστου δείχνοντας σαφώς ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις πολιτικές εξελίξεις και όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε χθες η εν λόγω συνεργασία θα εκδηλωθεί με την καταψήφιση των κρατικών προϋπολογισμών. Αλλού σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, που έφθασε στη Λευκωσία για 24ωρη επίσκεψη εργασίας, ζήτησε ανάκληση της απόφασης για τη μη έλευση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Εμπλοκή στον ανασχηματισμό" αναφέρει ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε χθες στην αντικατάσταση των Υπουργών της ΕΔΕΚ διαφοροποιεί τα πλάνα του Προέδρου της Δημοκρατίας και επισπεύδει τον ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρώην μοναχή Χριστοφόρα την οποία ο Μητροπολίτης Πάφου επικαλείτο αρχικά ως τη μάρτυρα για τις κατηγορίες εναντίον του γέροντα Ιωσήφ και του ηγουμένου της Μονής Μαχαιρά Αθανάσιου βρίσκεται από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κύπρο, μαζί με φίλη της, ονόματι Ισιδώρα.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ο Πρόεδρος αναζητεί 'στρατηγικό σύμμαχο'" γράφει στο κύριο του θέμα ότι θολό παράμενε μέχρι αργά χθες το σκηνικό για το μερικό αναχηματισμό ενώ διευρύνονται οι διαβουλεύσεις για τα επιχειρούμενα ανοίγματα μέσα στις επόμενες βδομάδες προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αλλού αναφέρει ότι με πάσα μυστικότητα θα φθάσουν στην Κύπρο εντός του μηνός οι ξένοι ερευνητές, στους οποίους θα ανατεθεί το έργο της εκταφής και αναγνώρισης των λειψάνων των 20 αγνοουμένων που βρίσκονται θαμμένοι στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Υποτροπή και νέα κρίση", γράφει ότι παρουσιάστηκε χθες υποτροπή στο θέμα διορισμού των νέων Υπουργών Αμυνας και Παιδείας, σε αντικατάσταση των Υπουργών της ΕΔΕΚ που αποχώρησαν, και γράφει ότι προμηνύεται νέα κυβερνητική κρίση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης περιοριστεί στο διορισμό μόνο ατόμων του ΔΗΣΥ. Γράφει, επίσης, ότι δεν τίθεται τώρα θέμα μεταμόσχευσης νεφρού στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στη χθεσινή υποβολή παραίτησης από τους Υπουργούς Αμυνας και Παιδείας, Γιαννάκη Ομήρου και Λυκούργο Κάππα. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη ότι είχε γίνει εισήγηση από τις ΗΠΑ για συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Μπιλ Κλίντον και του Προέδρου Κληρίδη, πριν από τη λήψη τελικής απόφασης για το μέλλον των ρωσικών πυραύλων S300.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι τα πρώτα σχόλια για την εισαγωγή του ευρώ στην παγκόσμια χρηματαγορά φαίνεται να είναι θετικά και στην Κύπρο. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Προεδρικού Επιτρόπου για θέματα Αποδήμων Μανώλη Χριστοφίδη, ότι ο εικοστός αιώνας ήταν αιώνας μετανάστευσης των Κυπρίων, αφού έχουμε περίπου ακόμη μία Κύπρο εκτός Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 5 January 1999 - 7:24:18 UTC