Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα ασχολούνται κυρίως με το Κυπριακό, τις εξελίξεις μετά την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο και το νέο κύκλο επαφών που αρχίζει τη Δευτέρα η αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους. Αλλα θέματα που τυγχάνουν προβολής αφορούν την Εκκλησία, την ανεργία και την απασχόληση ξένων εργατών, τους προϋπολογισμούς του κράτους, καθώς κι ένα επεισόδιο επίθεσης πεθερού εναντίον νύφης.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Νέο κύκλο διεργασιών αρχίζουν τη Δευτέρα", αναφέρεται στις συναντήσεις που θα έχουν η Ντέιμ Αν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων S300 στο νησί. Γράφει, επίσης, ότι συνεδρία υπουργικής επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέρος της ανεργίας που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο οφείλεται στην παρουσία παράνομων αλλοδαπών εργατών.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Κτύπησε με μπαλτά τη νύφη στο κεφάλι", αναφέρεται σε χθεσινό επεισόδιο, στο οποίο ο 70χρονος Ιωάννης Ξιψίτης από το Παλαιχώρι, χωρίς αιτία κτύπησε με μπαλτά στο κεφάλι τη νύφη του, Αννα Ξιψίτη, 41 χρόνων από το Τσέρι, η οποία μεταφέρθηκε σε κλινική για νοσηλεία. Γράφει, επίσης, ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ισχυρίστηκε χθες ότι ο γέροντας Ιωσήφ δεν παρενοχλούσε σεξουαλικά μόνο μοναχές, αλλά και λαϊκές γυναίκες.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ταλαντεύονται τα κόμματα", γράφει ότι εκτός από το ΔΗΣΥ, τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα προχωρήσουν σε ψήφιση των τριών προϋπολογισμών του κράτους για το 1999. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκου Ροδουσάκη ότι το "casus belli" (αιτία πολέμου) ισχύει πάντα και ότι ένα επεισόδιο στην Κύπρο σημαίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Η σκυτάλη και πάλι στα χέρια της Χέρκους", γράφει ότι η αξιωματούχος του ΟΗΕ επαναρχίζει τη Δευτέρα νέο κύκλο εκ του σύνεγγυς επαφών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με επίκεντρο τα θέματα ασφάλειας. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση ιατρού ότι αναμένεται να κτυπήσει σύντομα την Κύπρο κινέζικος ή αυστραλέζικος ιός της γρίππης, που έχει εκδηλωθεί σε μορφή επιδημίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Θα έπρεπε να παραιτηθούν", γράφει ότι η κατάληξη της υπόθεσης των πυραύλων σηματοδοτεί την παταγώδη χρεοκοπία της πολιτικής του ενεργού ηφαιστείου και κατ' επέκταση την αποτυχία της συνολικής πολιτικής του Προέδρου Κληρίδη στο Κυπριακό, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Γράφει, επίσης, ότι έληξε η στρατιωτική άσκηση των Βρετανών στον Ακάμα.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού "Economist", το οποίο αναφέρει ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο ήταν λογική, αλλά επισημαίνει ότι η ιστορία θα καταγράψει ότι η απόφαση μάλλον λήφθηκε πολύ αργά για να επιτύχει το στόχο της, που είναι η λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έδωσε σε εννέα εταιρίες διορία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να διευρύνουν την κεφαλαιουχική τους βάση, ή να διαγραφούν.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 9 January 1999 - 8:24:16 UTC