Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-01-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/01/1999 (ΚΥΠΕ) Το θέμα του πιθανού ανασχηματισμού της κυβέρνησης, η έναρξη της διαδικασίας για εκλογή νέου Μητροπολίτη Λεμεσού, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τους λαθρομετανάστες από τον Λίβανο, οι δηλωσεις του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο και θέματα που άπτονται του Κυπριακού, απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

"Η Αλήθεια" σε αποκλειστική είδησή της με τίτλο "Συνάντηση Κληρίδη - Ντεμιρέλ" γράφει ότι κοινή συνάντηση Κληρίδη, Σημίτη, Κλίντον, Ντεμιρέλ και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας που θα προέλθει από τις εκλογές του Απριλίου προωθούν οι Αμερικανοί για τα μέσα Νοεμβρίου, στο περιθώριο της Συνοδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, έστω και αν η συνάντηση είναι σε κοινωνικό επίπεδο. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν δικαιολογείται η έναρξη ποινικής ανάκρισης ή η καταχώρηση ποινικής δίωξης κατά του Υπουργού Υγείας, Χρίστου Σολωμή, σε σχέση με το πραξικόπημα.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπουργοποιείται η Ανδρούλλα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να διορίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο άτομα που θα προσδώσουν προσωπικότητα και νέα δυναμική στην κυβέρνηση και αναφέρεται σε ονόματα ατόμων που πιθανόν να υπουργοποιηθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν φαίνεται να κοπάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για το Χρηματιστήριο, μετά την εξαγορά τριών ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Σιακόλα από το συγκρότημα της Λαϊκής Τράπζας και ότι την περασμένη εβδομάδα ο όγκος συναλλαγών καθημερινά κυμάνθηκε μεταξύ 4,5 και 5 εκ. λιρών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ομηροι των Τούρκων χιλιάδες Ε/Κ" αναφέρεται σε "διευρυμένη ζώνη απαγκίστρωσης" που εισηγείται η Εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, η οποία επηρεάζει τις περιοχές Λευκωσία, Λύμπια, Αθηαίνου και Δάλι και θα αφήσει χιλιάδες Ε/Κ "στο έλεος του Αττίλα". Γράφει ότι κατά την επιστροφή του χθες από το Λονδίνο, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέβιντ Μάντεν χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση που είχαν στη βρετανική πρωτεύουσα η κ. Χέρκους και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ, στην οποία παρέστη, και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν νέες ιδέες.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Προάγονται διεργασίες κυβερνητικής αλλαγής" και γράφει ότι οι διεργασίες για τις αναδομήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αρχίσουν μετά την έγκριση των τριών προϋπολογισμών του κράτους από τη Βουλή, μέχρι το τέλος της βδομάδας, και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης στο παρόν στάδιο ακούει, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντός των ημερών, κυπριακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις προς διαμόρφωση κοινών θέσεων στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά για αλλαγή του συμβολαίου αγοράς των S300.

Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Δεύτερο Υπουργείο ζητούν οι ΕΔΗ" και αναφέρει ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες ασκούν πιέσεις προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για δεύτερο υπουργείο, προκειμένου να παραμείνουν στην κυβέρνηση και ότι υποψήφιοι είναι η Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Μιχάλης Παπαπέτρου και ο Γιώργος Χριστοφίδης. Γράφει ότι 86 χιλιάδες ψυφοφόροι της Λεμεσού εκλέγουν σήμερα τους ειδικούς αντιπροσώπους τους που θα εκπροσωπήσουν τις πέντες ομάδες υποστήριξης των ισάριθμων υποψηφίων που διεκδικούν τον Μητροπολιτικκό Θρόνο Λεμεσού, στην επόμενη φάση των εκλογών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου για το θέμα των λαθρομεταναστών και προβάλλει δήλωση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις αρχές του Λιβάνου. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΕΕ για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ότι η Ενωση χειρίζεται την Κύπρο ως εάν να είναι ήδη μέλος της. Προβάλλει επίσης την ικανοποιηση που εξέφρασε για το ότι η Κύπρος έχει δώσει τις θέσεις της σε πέντε κεφάλαια, ενώ οι περισσότερες από τις πέντε άλλες υποψήφιες χώρες έχουν ετοιμάσει μόνο τα τρία κεφάλαια.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 17 January 1999 - 9:24:06 UTC